fbpx
European Western Balkans
Некатегоризовано

Mekalister zadovoljan rešenjem spora Srbije i Makedonije

Dejvid Mekalister; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da je Brisel bio iznenađen sporom između Srbije i Makedonije i dodao da je sada zadovoljan da su zvaničnici obeju država omogućili da se do rešenje dođe dijalogom na diplomatskom nivou bez eskalacije.

Najvažnije je, kaže, da na političkom nivou postoji permanentni proces dijaloga između prestonica ovih država.

“Dakle, za nas je možda bilo iznenađujuće što je iskrsao ovaj problem između Srbije i Makedonije, koje do sada uopšte nisu imale puno sporova. Ali, veoma sam zadovoljan što su dijalozi između predsednika Aleksandra Vučića i premijera Zorana Zaeva, između Zaeva i premijerke Ane Brnabić i između ministara inostranih poslova, omogućili da se spor reši na diplomatskom nivou bez dalje eskalacije”, istakao je Mekalister tokom drugog dana boravka u Beogradu.

Sa srpskim zvaničnicima je kaže razgovarao o pitanju nedavnih kontroverzi između Srbije i Makedonije i dodaje da mu je rečeno da je to pitanje rešeno.

U četvrtak je, napominje, o tome diskutovao sa ministrom Ivicom Dačićem.

“Rečeno mi je da je konflikt, ako ćemo ga tako nazvati, rešen. Tu je bio i poziv od svih institucija Evropske unije da obe strane ostanu smirene, koliko je moguće“, rekao nam je Mekalister za Radio Slobodna Evropa.

Mekalister je rekao da je to bio “poverljiv razgovor” i da zato ne može da govori o detaljima.

“Očigledno je da je Srbija bila razočarana određenim akcijama koje je Makedonija preduzela protiv srpskih diplomata. Mislim da su sada razjasnili situaciju, da su obe strane promenile mišljenje o tom pitanju i nadam se da nećemo videti ponavljanje koraka ili da se nešto poput ovoga neće događati ponovo”, naveo je.

Prema njegovim rečima, za EU je posebno interesantno to što Brisel želi dobre odnose između država u ovom delu Evrope.

“Zbog toga smo vrlo uključeni i podržavamo dobrosusedske odnose, regionalnu saradnju, pomirenje. Zbog toga su države kao što su Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija otpočele takozvani „Berlinski proces“, kako bi povezali te zemlje, koje još nisu članice EU, kako bi ih približili kroz evrointegracijske promene, kroz infrastrukturne i energetske projekte”, podsetio je.

Upitan da li razume gde je interes Srbije da se uključuje u makedonske političke prilike i obratno, interes Makedonije da to čini u Srbiji, Mekalister kaže:

“Ne mogu reći šta je bio razlog makedonskih akcija, šta im je bio motiv da učine tako nešto jer nemam informacije. Mislim da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da gledaju napred i da bi sve države Zapadnog Balkana trebalo da čine sve da ne blokiraju jedne drugu na njihovom putu ka članstvu u Evropsku uniju”.

Ukazao je da su Srbija i Crna Gora su na prvoj liniji evrointegracijskih procesa, ali i da, kako je rekao, “svih šest država imaju evro perspektivu”.

“Makedonija je država koja je bila godinama blokirana, zbog spora oko imena sa Grčkom, i ja se još uvek nadam da će taj spor konačno biti razrešen. Tako da bismo i toj državi takođe mogli da ponudimo EU perspektivu i da zapravo učinimo nekoliko konkretnih koraka”, kazao je Mekalister koji danas završava dvodnevnu posetu Beogradu, gde je razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima i predstavnicima dela opozicije.

Povezani članci

[VIDEO] Razgovarajmo o Evropi – Infrastrukturno povezivanje i digitalna agenda

EWB

Srbija je prikrivala pravi broj slučajeva zaraze koronavirusom pred izbore, tvrdi BIRN

EWB

Borelj u Beogradu o usklađivanju spoljne politike i normalizaciji odnosa sa Prištinom

EWB