fbpx
European Western Balkans
Politika

Meki: Odnos Srbije sa Rusijom ne smeta NATO-u

Džejms Meki; Foto: NATO

BEOGRAD – “Mi poštujemo neutralnost Srbije, tako da nemamo nijedan cilj sa Srbijom u budućnosti osim dobrog i jakog odnosa. Najviše bismo voleli da Srbija bude nalik Austriji ili Švajcarskoj, koje su nesvrstane, vojno neutralne zemlje, ali su dobri, jaki i bogati susedi zemalja-članica NATO”, istakao je u intervjuu za Danas direktor za bezbednosnu politiku i partnerstvo u sektoru za politička pitanja NATO-a Džejms Meki.

Predsednik spoljnopolitičkog odbora donjeg doma američkog Kongresa Eliot Engel nedavno se otvorenim pismom obratio komandantu združenih snaga NATO-a u Napulju admiralu Džejmsu Fogou. Naime, Fogo je u decembru u intervjuu za EWB rekao da su odnosi Srbije i NATO u usponu, na šta je Engel odgovorio da izveštaj američkog Kongresa govori suprotno i da su zapravo bezbednosni odnosi Srbije i Rusije u usponu. Upitan da oceni da li se Srbija približava Rusiji ili NATO-u, Meki ističe da “to nije nešto čime se NATO bavi”.

Reakcije Engela na intervju Fogoa za EWB: SAD su zabrinute zbog veza Beograda i Moskve

On je objasnio da je na Srbiji da sama izabere s kim sarađuje i koju vrstu saradnje ima. “Ako želi da sarađuje sa Rusijom, to je u redu, to nije problem za NATO”, rekao je Meki i ocenio da je ideja o tome da Srbija mora da napravi jedan ili drugi izbor pogrešna. “Srbija može imati odnos s kim god želi da ima odnos. Odnos Srbije s Rusijom zaista ne smeta NATO-u”, zaključio je Meki.

Povezani članci

Pacoli: Poslali smo snažan signal Beogradu da želimo pomirenje

EWB

Lopandić: Razvoj srpskog naroda duboko povezan sa evropskom idejom

EWB

Popovski: Članstvo u EU pitanje vremena i zalaganja zemalja

EWB