fbpx
European Western Balkans
Region

„Mekim moćima“ Evropa za više stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

BEČ – EU „mekim moćima“ namerava da ubuduće utiče na više stabilnosti na Zapadnom Balkanu, najavio je šef kabineta evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Johanesa Hana Mihael Karničnig u Beču.

On je, u izlaganju na skupu Ministarstva odbrane Austrije, istakao da će za dve nedelje Evropska komisija predstaviti novu strategiju za Zapadni Balkan.

Ta strategija, kako je objasnio, oslanjaće se na upotrebu „mekih moći Evrope“ u cilju stabilizacije regiona.

Pod „mekim moćima“, kako je objasnio EU podrazumeva ekonomske podsticaje, poboljšanje dijaloga među političkim akterima, kao i podsticanje demokratije i miroljubivog socijalnog suživota različitih kultura, vera i jezika.

Na tom skupu, na kojem je predstavljena knjiga „Bezbedni, a sutra? Perspektiva za 2018.“, general major Ervin Hameseder je ukazao na opasnosti koje prete od kriznih regiona sa periferije Evrope, ukazujući da se radi o krugu “nestabilnih zemalja” oko EU, kao što su Ukrajina, severna Afrika, ali i Balkan.

Kako bi se brzo moglo reagovati na scenarije pretnji Hameseder zahteva povećanje vojnog budžeta na jedan odsto BDP-a, što ne predviđa koalicioni sporazum nove vlade.

Do skoro je odbrambedni budžet Austrije iznosio oko 2,2 milijardi evra, odnosno 0,6 odsto BDP-a.

Bivši ministar odbrane Hans Peter Doskocil uspeo je prošle godine, nakon godina sprovođenja programa štednje, ponovo da poveća budžet.

Hameseder ističe da put kojim je krenuo Doskocil treba biti nastavljen.

Šef vojne obaveštajne službe general major Edvin Potočnik, koji se retko pojavljuje u javnosti, ocenio je pozitivnim što je razvijena takozvana Islamska država, ali je ukazao da poseban potencijal opasnosti postoji na Balkanu.

„U Bosni i Hercegovini rastu nacionalizam i islamizam“, rekao je on dodajući da i delovi stanovništva nemaju poverenje u zajedničku državu.

„Te konflikte bi mogli da iskoriste akteri izvan Evrope“, podvukao je Potočnik misleći na Rusiju, Tursku i Saudijsku Arabiju.

Takođe Potočnik je ukazao i na iregularnu migraciju, dodajući da će, sve dok ne budu rešeni problemi u zemljama porekla, biti i dalje izbegličkih talasa.

Povezani članci

PSJIE: Za regionalnu saradnju i evropsku budućnost

EWB

Portparoli: Strategija pokriva ceo Zapadni Balkan

EWB

Beograd izabran za sedište Transportne zajednice

EWB