fbpx
European Western Balkans
Politika

Mekmaster: Zapadni Balkan ostaje visoko na listi prioriteta SAD

Zastava Sjedinjenih Američkih Država; Foto: Pixabay

VAŠINGTON – Zapadni Balkan nastavlja da bude visoko na listi prioriteta SAD, poručio je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Herbert Rejmond Mekmaster na sastanku u Vašingtonu sa ministrima spoljnih poslova Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, koju je predstavljao šef srpske diplomatije Ivica Dačić, saopštila je Bela kuća.

Mekmaster je istakao da aktuelna američka administracija ostaje potpuno posvećena evroatlantskim aspiracijama regiona i njegovim naporima da se integriše u Evropu.

Prema navodima kancelarije portparola Bele kuće, na sastanku je bilo reči o tome kako SAD i zemlje Zapadnog Balkana mogu dalje da prodube i prošire koordinisane napore da promovišu mir, prosperitet i vladavinu zakona svuda u regionu, uključujući i suprotstavljanje izazovima kao što su korupcija ili organizovani kriminal.

Razmotreni su i načini da se produbi saradnja u borbi protiv terorizma i suprotstavljanju nasilnom ekstremizmu, preneo je Glas Amerike.

Posle sastanka, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izjavio da je cilj sastanka bio “da se pošalje poruka da SAD žele stabilnost u regionu i da žele napredak svih u regionu Zapadnog Balkana”.

Povezani članci

Borelj nastavlja konsultacije sa ministrima o Zapadnom Balkanu

EWB

Grenel: Ukinuti takse, zaustaviti kampanju povlačenja priznanja Kosova

EWB

Ambasador Francuske: Pozdravljam odluku Srbije da izabere novu metodlogiju

EWB