fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Meleškanu: Evropska unija imaće koristi od procesa proširenja na Zapadni Balkan

Teodor Meleškanu; FOTO: Flickr/Ministarstvo spoljnih poslova Rumnije

BUKUREŠT – Ministar spoljnih poslova Rumunije Teodor Meleškanu rekao je za naš portal da dijalog Beograda i Prištine proizilazi iz rezolucije usvojene 2010. godine u Generalnoj skupštini UN, dodajući da bi “idealan rezultat bio, naravno, u duhu i pismu rezolucije”.

Celokupan intervju možete pročitati na našem portalu na engleskom jeziku.

“Kako dijalog ulazi u svoju osmu godinu, smatramo da je neophodno fokusiranje i pokazivanje političke volje kako bi se prevazišle teškoće i kako bi se postigao solidan, trajan, održiv rezultat, u skladu s težnjama za boljim životom ljudi, a koje predstavlja establišment u Beogradu i Prištini”, rekao je Meleškanu, čija zemlja predsedava EU.

Takav rezultat mora da reši problem, da doprinese regionalnoj stabilnosti i da učvrsti bezbednost Zapadnog Balkana u celini, a ne da stvara poteškoće, naglasio je šef rumunske diplomatije.

Upitan da li EU može nešto učini da ublaži političke napetosti u zemljama u kojima se održavaju protesti (Albanija, Srbija, Crna Gora), Meleškanu kaže da veruje da će “otvoreni i iskreni dijalog između svih političkih aktera i civilnog društva doneti društveni mir”.

Prema njegovim rečima, predstavnici EU i njenih institucija mogu da pomognu samo posredovanjem između političkih ili društvenih aktera, ako oni žele takvu pomoć.

Meleškanu je, u intervjuu povodom šestomesečnog rumunskog predsedavanja Savetom EU, rekao da će i Evropska unija imati koristi od procesa proširenja na Zapadni Balkan.

Uprkos izazovima koji se mogu pojaviti, dodatna vrednost procesa proširenja ne postoji samo za države koje se priključuju EU – a koje prolaze kroz proces demokratskih transformacija – već i za Uniju, rekao je on.

“EU postaje prošireni prostor zajedničkih vrednosti i jači globalni akter”, istakao je Meleškanu.

To ne znači, međutim, naglasio je šef rumunske diplomatije, da će Rumunija da odustane od svoje principijelne pozicije u pogledu potrebe da zemlje kandidati u potpunosti poštuju pristupne kriterijume.

“U stvari, cilj ovog sveobuhvatnog procesa je promocija istinskih evropskih društava u smislu vrednosti i principa, što omogućava proširenje područja stabilnosti i prosperiteta u korist sadašnjih i budućih članica EU”, naglasio je Meleškanu.

Kako je rekao, onda kada se postigne neophodan nivo priprema kandidata, onda oni mogu da postanu članice EU.

Složeni proces razmišljanja o budućnosti Evrope, koji je započeo u Bratislavi i završava se u Srbiju, 9. maja, definisaće budućnost evropske izgradnje.

“2019. godina će ostati prekretnica u ovom procesu, obeležena pokretanjem novog institucionalnog ciklusa, ali i do sad neviđenim izlaskom države-članice iz Evropske unije, neželjenim događajem, na koji druge države članice moraju da odgovore porukom jedinstva i proevropske posvećenosti i širenja u budućnosti”, istakao je Meleškanu.

U najboljem interesu i država članica i kandidata jeste konsolidovana, snažna i efikasna EU, sposobna da integriše nove članice, kaže on.

Rumunija će, istakao je Meleškanu, da nastavi da pruža punu podršku kandidatima u procesu evropskih integracija, kako na političkom tako i na tehničkom nivou, s obzirom na lekcije naučene iz rumunskog relativno nedavnog iskustva stečenog u tom procesu.

“Unapređenje evropskih perspektiva regiona je stalni fokus rumunske politike već dugi niz godina i nastaviće se i nakon predaje mandata našeg predsedavanja Savetom EU”, zaključio je Meleškanu za naš portal.

 

Povezani članci

Godina u Srbiji – pogled iz Brisela

Jelena Babić

Plenković: Samit EU-ZB u Zagrebu odrediće odnose u narednoj deceniji

EWB

Zajednička evropska budućnost regiona rešenje za probleme iz prošlosti

EWB