fbpx
European Western Balkans
Evropa

Mere konačno popuštene i u najpogođenijim zemljama Evrope

Madrid; Foto: Wikimedia Commosn

Početkom aprila, na našem portalu postavili smo pitanje da li kriva obolelih i umrlih od COVID-19 u Evropi prestaje da raste – prema grafičkom prikazu na sajtu Politika, odgovor je sada nedvosmisleno pozitivan. Samo jedna kriva sada raste velikom brzinom, a to je broj izlečenih.

Prema podacima na sajtu Worldometers.com, u Italiji je između nedelje i ponedeljka od bolesti koja izaziva koronavirus preminulo 195 osoba, u Španiji 164, u Francuskoj  306, u Nemačkoj 127 – i dalje se nastavlja gubitak života, ali se broj žrtava znatno smanjio. Polovina svih umrlih u svetu dolazi iz Evrope; pre nešto više od mesec dana, Italija i Španija su dosezale ovaj procenat bez “pomoći” drugih zemalja sa kontinenta.

Dve teme nastavljaju da dominiraju kontinentom – kako teče popuštanje mera i kakve će biti ekonomske posledice pandemije.

Španija i Italija dočekale otvaranje

Kada je reč o popuštanju mera zabrane kretanja, ova nedelja predstavlja početak dugog puta povratka u normalu za građane Španije. Prema merama koja je usvojila vlada prošle nedelje, od 4. maja je odraslima dozvoljeno da vežbaju napolju, ali teretane, za razliku od Srbije, još uvek uvek ostaju zatvorene – osim za individualne treninge. Svaka naredna faza otpočinjaće najmanje dve nedelje kasnije.

U drugoj fazi, kulturni i društveni život Španaca dobiće makar malo prostora za disanje – građani će moći da popiju piće na spoljašnjim delovima kafića, a kutlurne manifestacije do 400 ljudi, uz razdaljinu, kao i bioskopi i pozorišta koji primaju do trećine mogućeg broja gledalaca, takođe će biti dozvoljene.

Putovanje između provincija biće dozvoljene tek u trećoj fazi, dok će đaci, osim onih najmlađih, za povrtak u klupe ipak sačekati septembar.

Jesen će sačekati i đaci u Italiji, čija se industrija, sa druge strane, uglavnom otvorila ove nedelje. Od 18. maja u ovoj zemlji će biti otvorene prodavnice, muzeji i galerije, dok se otvaranje kafića, restorana i frizerskih salona očekuje za prvi jun.

U Francuskoj je, sa druge strane, 11. maj dan kada će život polako početi da se vraća u normalu, uz otvaranje većine poslovnih objekata, ali ne i restorana i kafića. Ova zemlja je takođe odlučila da, za razliku od Španije i Italije, vrati učenike u škole do početka juna, ukoliko situacija to bude dozvoljavala.

Zemlja koja će od jula predsedavati Savetom Evropske unije – Nemačka – prošla je primetno bolje od drugih najvećih evropskih zemalja, a detaljan plan otvaranja očekuje se za 6. maj, prenosi Politiko.

Kako ovaj list takođe napominje, pitanje od milion dolara za turistički sektor (a zapravo mnogo više od te sume, izražene u evrima) je kada će se otvoriti granice – već sada se očekuje da će deo ekonomije koji zapošljava čak 11% radne snage na kontinentu ostati bez makar polovine očekivanih prihoda, dok će turističke agencije ostati i bez 70%. Očekuje se 7 miliona novih nezaposlenih u Evropi ove godine.

EU pokrenula globalno prikupljanje sredstava za odgovor na COVID-19

Ekonomski odgovor postaje sve značajniji kako opasnost po zdravlje jenjava, a 30. aprila Evropska komisija odobrila je 127 mera državne pomoći privredi kako bi se olakšale posledice pandemije. Državna pomoć se inače, kao jedna od nadležnosti EU, strogo kontroliše, ali u ovim okolnostima najavljena je maksimalna tolerancija.

Dva dana ranije, EU je takođe izmenila neka od svojih bankarskih pravila kako bi omogućila bankama da nastave sa dodeljivanjem pozajmljivanjem novca privredi i građanima.

Početak ove nedelje, s druge strane, obeležen je pokretanjem inicijative za sakupljanje novca za proizvodnju vakcina, lekova i sredstava za dijagnozu bolesti koju predvodi EU – cilj je bio sakupiti 7,5 milijardi evra, a sama Unija priložila je milijardu. SAD su, za sada, preskočile ovu akciju.

Povezani članci

Evropska komisija poziva na koordinaciju i saradnju u borbi protiv korona virusa

EWB

Tusk pisao članicama EU: Odložiti Bregzit najviše za godinu dana

EWB

Britanija: Sporazum o privremenoj carinskoj uniji, EK: Razmotrićemo predlog

EWB