fbpx
European Western Balkans
Region

Merkel: Bugarska da pospeši evropske integracije Zapadnog Balkana

Angela Merkel i Bojko Borisov; Foto: Tanjug / AP Photo / Valentina Petrova

SOFIJA – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Sofiji da Bugarska, s obzirom na geografski položaj, može da postigne mnogo kad je reč o dobrosusedskim odnosima i da pomogne evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Kancelarka je, tokom radne posete Bugarskoj na poziv premijera Bojka Borisova, ocenila da je Bugarska veoma dobro pripremljena za predsedavanje EU i poručila da se u potpunosti slaže sa ciljevima bugarskog predsedavanja, prenosi BTA.

“Dobrobit mirne Evrope iziskuje učešće zemalja Zapadnog Balkana i njihovu evropsku perspektivu. Proces povezivanja se mora poboljšati uz pomoć železničke infrastrukture, na čemu će Nemačka i Bugarska raditi”, istakla je Merkel.

Ona je, takođe, zahvalila Bugarskoj na načinu na koji štiti spoljnu granicu EU, opisavši to kao težak zadatak.

Rekla je i da podržava inicijativu Borisova da, zajedno s predsednicima Evropskog saveta, Evropskog parlamenta i Evropske komisije, organizuje sastanak sa turskim predstavnicima, tokom kojeg će o svim nerešenim pitanjima moći otvoreno da se razgovara.

Merkel je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla i da će propisi Šengen zone uskoro početi da se primenjuju na Bugarsku i to pitanje će, kako je najavila, ubzro biti ponovo uvršćeno u agendu.

Povezani članci

Tribina „Budućnost Bosne i Hercegovine“ u Mikser Hausu

Marina Zec

Deklaracija SEECP: Čvrsto verujemo u zajedničku evropsku budućnost

Tanjug

Dacić: Ocekujemo da će sediste Sekretarijata TZ biti u BGD

EWB