fbpx
European Western Balkans
Evropa

Merkel: evropski odgovor na izazove, Makron: trenutak istine za Evropu

Emanuel Makron i Angela Merkel; Foto: Tanjug / Michael Kappeler / dpa via AP

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron saglasili su se danas da je potrebno pronaći zajednički evropski odgovor na migrantsku krizu. Sastanak dvoje lidera u Berlinu za cilj je imao usaglašavanje pozicija dve vodeće članice o budućnosti Evropske unije uoči samita EU sledeće nedelje.

Merkelova je istakla da je uverena da Evropa treba da sarađuje kako bi se suzbili uzroci izbegličkog talasa tako što bi se poboljšali uslovi u zemljama porekla migranata, prenosi AP. Istovremeno, potrebno je pojačati bezbednost na spoljnih granicama EU i borbu protiv krijumčara ljudi. “Naš cilj ostaje evropski odgovor na ove izazove”, rekla je Merkel.

Makron se saglasio da je potrebno pronaći “evropski odgovor za izazov migracije” rekavši da Evropa mora da ima “više kapaciteta” za kontrolu spoljnih granica. Ali, kako je dodao, Evropa treba da ima i veće “mehanizme solidarnosti”, kako spolja, tako i unutar svojih granica.

Merkel i Makron založili su se i za povećanje ljudstva u evropskoj agenciji za zaštitu granica Fronteks. “Želimo veći suverenitet i jedinstvo. Ovo je trenutak istine za Evropu”, poručio je Makron.

Povezani članci

Mogerini: Štitićemo slobodu medija unutar i van granica EU

EWB

Junker: Vratiti kulturu političkog kompromisa na Balkan

EWB

EU produžila sankcije ruskim i ukrajinskim zvaničnicima

EWB