fbpx
European Western Balkans
Politika

Merkel: Istinski ujedinjena Evropa uključuje Zapadni Balkan

Angela Merkel; Foto: Tanjug / AP Photo / Markus Schreiber

BRISEL – Evropa će biti istinski ujedinjena samo kada sve zemlje na Zapadnom Balkanu postanu članice Evropske unije, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izjava nemačke kancelarke, kako prenosi evropsko izdanje portala Politiko (POLITICO), predstavlja još jednu potvrdu posvećenosti Berlina proširenju Evropske unije, što je nepopularna ideja među nekim članicama EU i mnogim biračima u zapadnoj Evropi.

Merkel je govorila u Mađarskoj, na obeležavanju 30. godišnjice takozvanog “Panevropskog piknika” – simboličnog događaja koji je doveo do masovnog egzodusa stanovnika Istočne Nemačke na Zapad, konačnog pada Gvozdene zavese i približavanja zapadne i istočne Evrope.

Međutim, kancelarka je naglasila da evropsko jedinstvo neće biti zaokruženo dok se celi Zapadni Balkan ne pridruži Evropskoj uniji.

“Ako posmatrate stvari geostrateški i takođe pogledate mapu, videćete da će Evropa biti istinski ujedinjena samo sa državama Zapadnog Balkana”, rekla je Merkel novinarima u mađarskom gradu Šopronu, preneo je sinoć Glas Amerike.

Povezani članci

Kukan i Flekenštajn: Spremni smo na saradnju sa političkim partijama u Srbiji

EWB

Macneter: Austrija će nastaviti da podržava Srbiju ka EU

EWB

Grenel: Ukinuti takse, zaustaviti kampanju povlačenja priznanja Kosova

EWB