fbpx
European Western Balkans
Politika

Merkel i Makron: Neće biti formalnih rešenja, Zapadni Balkan prioritet

Emanuel Makron, Angela Merkel; Foto: Tanjug / AP / Michael Sohn

BERLIN – Pozitivan razvoj događaja na Zapadnom Balkanu je prioritet, istakli su francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel na formalnom otvaranju današnjeg zapadnobalkanskog samita.

Kako je kancelarka istakla jedna od tema je pitanje odnosa Srbije i Kosova i kako da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke ali je dodala da je u pitanju neformalna diskusija tako da ne treba očekivati donošenje formalnih rešenja.

Samit, dodala je kancelarka nije zamena za Berlinski proces, ističući da se nadaju otvorenom i iskrenom razgovoru.

Ona je rekla da Nemačka i Francuska podržavaju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i da je pozitivan razvoj regiona u evropskom interesu.

Predsednik Makron je istakao da Francuska želi da se ponovo poveže sa regionom od koga se udaljila od 2000. godine.

Prespanski sporazum kojim je rešeno pitanje imena između Severne Makedonije i Grčke primer je koji pokazuje da region može ići napred, rekao je Makron.

On je pomenuo nekoliko oblasti o kojima će biti reč na ovom samitu: dijalog Srbije i Kosova, ekonomski i socijetalni razvoj regiona, bezbednost i borba protiv ekonomskog i finansijskog kriminala.

“Nećemo rešiti pitanje Kosova, ali se nadamo da će se dijalog pokrenuti i da će razmotriti svako moguće rešenje”, zaključio je Markon.

Povezani članci

Han: Najbolja prilika za građane Srbija, EU neće uvoziti sporove

EWB

Vučić sa nemačkim poslanicima o berlinskom samitu

EWB

Predstavljeni prioriteti rumunskog predsedavanja EU: Promovisaćemo proširenje

EWB