fbpx
European Western Balkans
Region

Merkel: Nemačka podrška ulasku BiH u EU i NATO

Angela Merkel, Denis Zvizdić; Foto: Veće ministara BiH

SARAJEVO – Nemačka kancelarka Angela Merkel srela se juče sa predsedavajućim Veća ministara Bosne i Hercegovine, Denisom Zvizdićem. Tom prilikom, naglasila je evropsku perpsektivu Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana, kao i nemačku podršku na tom putu, dodajući da njena zemlja takođe podržava potencijalno bosansko pristupanje NATO-u.

U kontekstu skorijih predloga predsednika Srbije i Kosova o razgraničenju, odnosno korekciji granica, kancelarka je izjavila da je “teritorijalni integritet država Zapadnog Balkana uspostavljen i nepovrediv”, preneo je Politiko (POLITICO).

“Ovo mora da bude ponovljeno iznova i iznova jer iznova i iznova imamo pokušaje da se priča o granicama, a ne možemo to da radimo”, dodala je.

Gospodin Zvizdić zahvalio se gospođi Merkel za pokretanje Berlinskog procesa, najnovijem pristupu EU zemljama kandidatima sa Balkana. Pozitivno je ocenio proces, primetivši da su aktivnosti pokrenute u njegovom okviru već imale uticaja na svakodnevni život u Bosni, putem, na primer, infrastrukturnih projekata.

Zaključio je svoje izlaganje podsećanjem da je Nemačka najznačajniji partner njegove zemlje, kao i da međusobni trgovinski odnosi značajno napreduju.

Povezani članci

Junker u zvaničnoj poseti Zapadnom Balkanu, sutra u Beogradu

EWB

Han: Brisel želi države Zapadnog Balkana u članstvu EU

EWB

Nova strategija EU obuhvatiće sve države Zapadnog Balkana

EWB