fbpx
European Western Balkans
Politika

Merkel: O nastavku dijaloga Beograda i Prištine nakon izbora na Kosovu

Brnabić i Merkel; Foto: Vlada Republike Srbije

BERLIN – Proces rešavanja problema Kosova i Metohije bi trebalo nastaviti i dodatno ga unaprediti, kako bi bilo postignuto dugoročno rešenje, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Na pitanje da li će Francuska i Nemačka imenovati specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine koji bi bio učesnik za pregovaračkim stolom u Briselu, Merkel je odgovorila da još uvek ne može dati konačnu informaciju o tome.

Poručila je da Francuska i Nemačka pokušavaju da ponovo pokrenu dijalog između dve strane, što do sada nije bilo moguće zbog carina, ali da se ovom pitanju vraćaju nakon izbora na Kosovu, koji su zakazani za 6. oktobar.

Jedna od tema današnjeg sastanka bila je i regionalna saradnja, a u vezi sa tim nemačka kancelarka je navela da se Berlinski proces pokazao kao veoma koristan i da je doveo do velikog broja različitih mogućnosti za Zapadni Balkan.

Merkel je zaključila da dve zemlje imaju dobru bilateralnu saradnju i ekonomske odnose, te da Nemačka podržava napore Srbije u borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije, a posebno digitalnoj transformaciji, kao investiciji u budućnost i dobroj poruci mladima.

Pitanje Kosova, premijerka Brnabić je ocenila kao jedinu tačku nerazumevanja između dve zemlje, ali da uprkos tome Nemačka ostaje najvažniji partner Srbiji po tom pitanju.

“Bez istorijskog pomirenja između Srba i Albanaca nema budućnosti za Zapadni Balkan”, rekla je premijerka, naglašavajući da je najvažnije da se o Kosovu sa Nemačkom razgovara, čuju njeno mišljenje i saveti, kako bi ove dve zemlje približile stavove koji će dovesti do dugoročnog rešenja.

“Dugoročni mir će doći kada ceo Zapadni Balkan bude bio deo Evropske unije”, poručila je premijerka Brnabić, koja boravi u dvodnevnoj poseti Berlinu.

Ona je naglasila da je za Srbiju EU pre svega mirovni projekat, koji može da pomogne ovom regionu, koji ima svoje kompleknosti i težinu.

Povezani članci

Vlajkov: Bugarska podržava evropske integracije Srbije

EWB

Rebić: Podrška Hrvatske za pristupanje Srbije EU

EWB

Meta hvali Haradinaja zbog volje da nastavi dijalog sa Srbijom

EWB