fbpx
European Western Balkans
Evropa

Merkel pobednica izbora, AfD ulazi u parlament

Angela Merkel; Foto: AP Photo / Matthias Schrader

BERLIN – Kancelarka Angela Merkel i njeni demohrišćani pobedili su danas na saveznim nemačkim izborima sa osvojenih najmanje 33,5 odsto glasova, preneli su nemački mediji prve nezvanične i nepotpune prognoze, na osnovu izlaznih anketa po zatvaranju birališta.

Ovim su potvrđena i istraživanja javnog mnjenja i političke procene analitičara koji su Merkelovoj predvideli i četvrti kancelarski mandat, a neki od njih i mogućnost da u kancelarskoj fotelji ostane duže čak i od svog nekadašnjeg „političkog oca“ kancelara rekordera, Helmuta Kola, koji je 16 godina vladao Nemačkom.

Druga po snazi politička partija je Socijaldemokratska stranka (SPD) sa osvojenih 21 odsto glasova, dok je treća, kao što su se mnogi i pribojavali, ‘Alternativa za Nemačku’ (AfD) (13 odsto) politička partija desničara i evroskeptika, koja je političke poene skupljala na temi izbeglica, stranaca, proširenja Evropske unije i rešenju finansijske krize.

U nemačkom Bundestagu će u novom 19. posleratnom sazivu biti, još i poslanika partije Levica, naslednice nekadašnjih istočno nemačkih komunista, zatim, stranke Zeleni (svaka po oko 9 odsto), kao i liberali (oko 10 odsto), koje je je mladi Kristijan Lindner uspeo da vrati u parlament.

SPD priznala poraz, neće u koaliciju sa demohrišćanima

Nemački socijaldemokrati priznali su poraz na današnjim izborima i najavili da će radije preći u opoziciju nego ući u novu koaliciju sa demohrišćanima kancelarke Angele Merkel.

“Ovo je težak i gorak dan za nemačke socijaldemokrate, izgubili smo izbore”, izjavio je lider Socijaldemorkatske partije (SPD) Martin Šulc u prvoj reakciji posle objavljivanja izlaznih anketa.

SPD i Martin Šulc; Foto: Tanjug / AP Photo / Jens Meyer

On je dodao da će se ta stranka boriti za ostvarenje svojih izbornih obećanja i vrednosti.

Kako ukazuje AfP, SPD na današnjim izborima postigao najgori rezultat posle Drugog svetskog rata.

“Preuzećemo opozicioni mandat”, rekla je potpredsednica SPD Manuela Švezig nakon što su objavljeni rezultati izlaznih anketa, a prema kojima je ta partija osvojila od 20 do 21 odsto glasova.

Tomas Operman, koji predvodi SPD u parlamentu, potvrdio je da je “SPD mesto u opoziciji”.

Nemačka kancelarka Angela Merkel osvojila je na današnjim izborima četvrti uzastopni mandat, pokazuju ankete objavljene posle zatvaranja biračkih mesta.

Prema izlaznim anketama, krajnje desničarska i antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) ulazi u parlament.

Demohrišćanska partija Merkelove je, prema tim rezulatitima, osvojila 32,5 – 33,5 odsto glasova, dok je Socijaldemokratska daleko iza na drugom mestu sa osvojenih oko 20-21 odsto glasova, javlili su ARD I ZDF.

Na trećem mestu je AfD, sa osvojenih 13 do 13,5 odsto glasova.

AfD: Promenićemo Nemačku

Nemačka antiimigraciona i krajnje desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja je na današnjim izborima prvi put ušla u parlament, obećala je da će “promeniti zemlju”.

“Krenućemo za Merkelovom. Povratićemo našu zemlju i naš narod”, rekao je jedan od lidera AfD Aleksander Gauland, koja je osvojila između 13 i 13,5 odsto glasova i postala treća politička snaga u Nemačkoj, prenosi AFP.

Merkel: Predstoji nam veliki novi izazov – AfD u Bundestagu

Nemačka kancelarka Angela Merkela izjavila je danas da preuzima mandat za formiranje nove nemačke vlade sa svojim konzervativnim blokom, istakavši da antiimigraciona stranka Alternativa za Nemačku (AfD) predstavlja “veliki novi izazov” sada kada ulazi u parlament.

Merkel je, u prvoj izjavi nakon što su objavljeni prvi preliminarni rezultati danas održanih izbora u Nemačkoj, obećala da će pridobiti podršku glasača nacionalističke AfD nakon što je ta stranka stekla dovoljno veliku podršku da može da uđe u Bundestag, prenosi AP.

Angela Merkel; Foto: Tanjug / AP Photo / Michael Sohn

“Naravno, pruželjkivali smo bolji rezultat, to je jasno”, priznala je kancelarka, podsetivši da je njena stranka na vlasti već 12 godina od kojih su, kako je istakla, poslednje četiri bile “pune izuzetnih izazova”.

Merkel je pristalicama poručila da želi da “pridobije nazad glasače AfD” tako što će rešavati probleme zemlje i pozabaviti se njihovim razlozima za zabrinutost.

Merkel je na današnjim izborima osvojila četvrti uzastopni mandat, pokazuju ankete objavljene posle zatvaranja biračkih mesta.

Povezani članci

Usvojena nova šema za raspodelu migranata u EU

EWB

Neograničena vladavina dekretima: Orbanova vlada poslala zakon o vanrednom stanju u parlament

EWB

Erdogan: EU bi da Turska odustane od kandidature za članstvo

EWB