fbpx
European Western Balkans
Evropa

Merkel pozvala na stvaranje zajedničke evropske vojske

Angela Merkel; Foto: Tanjug / AP Photo / Markus Schreiber

STRAZBUR – Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je juče da se budućnost EU ogleda u toleraniciji i solidarnosti, a da za nacionalizam i egoizam nema mesta u Evropi.

Merkel je pozvala i na formiranje zajedničke evropske vojske, jačanje ekonomske i monetarne unije i veću solidarnost po pitanju rešavanja migracionih pitanja u Evropi.

Nemačka kancelarka je, predstavljajući svoju viziju budućnosti Evrope pred poslanicima Evropskog parlmenta u Strazburu, ocenila da su raznolikost, tolerancija i solidarnost “snaga i duša” Evrope i osnove na kojima bi trebalo da se temlji dalji razvoj EU.

“Zemlje EU i građani EU znaju da u teškim trenucima nisu prepušteni sami sebi. Ali solidarnost je povezana i sa odgovornošću, jer se individualne nacionalne odluke odražavaju i na celu Uniju. Ko ne poštuje pravnu državu, prva opozicije, civilnog društva, govora i medija u svojoj zemlji, šteti vladavini prava u celoj Evropi”, poručila je Merkel.

Ona je izdvojila tri oblasti od “ključne važnosti za EU”, a to su spoljna i bezbednosna politika, ekonomija i migraciona politika.

Kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici, nemačka kancelarka je naglasila da su zemlje EU samo zajedno dovoljno jake da odbrane svoje interese i vrednosti na svetskom nivou.

Merkel je navela da su prošla vremena u kojima se EU mogla bez ikakvih briga osloniti na druge i da EU mora vlastitu budućnost uzeti u svoje ruke.

“To znači da Evropa u dugoročnom periodu mora biti sposobnija da radii na spoljnoj politici. To znači da moramo odustati od jednoglasja tamo gde je to moguće kako bi smo tako omogućili snažnije delovanje”, poručila je Merkel.

Nemačka kancelarka je pozvala na formiranje Saveta bezbednosti EU i evropskih intervencionih snaga koje bi se mogle slati u problematična područaja.

“Treba raditi na viziji da jednog dana imamo stvarnu evropsku vojsku. Ona bi, kako je to Žan Klod Junker već rekao, pokazala da među evropskim državama više nikada neće biti rata. To bi ujedno bila i dopuna NATO, a ne suprotstavljanje starim savezima”, poručila je Merkel.

Kada je reč o ekonomskom razvoju EU, nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da se na ekonomskom uspehu EU temelji i njena pozicija u svetu.

“Ako privredno nismo snažni nećemo moći ostavriti ni politiki uticaj”, kaže Merkel.

Ona se založila za nastavak jačanja ekonomske, monetarne i bankarske unije i pozitivno je ocenila učinak Evropskog investicionog fonda koji je od 500 milijardi već iskoristio oko 350 milijardi u cilju jačanja evropske ekonomije.

Govoreći o migracijama, Merkelova je rekla da je EU na tom terenu već prevazišla mnoge prepreke i došla do nekih zajedničkih rešanja.

“Ipak kod i pitanja izbeglica i mogracija Evropa nje toliko ujedinjena koliko bih ja volela”, dodala je Merkel.

Ona je ocenila da je dobro što se radi na zajednkoj zaštiti spoljnih granica EU i što su u tu svrhu šengenska pravila dopunjena zajedničkom politikom registra ulazaka i izlazaka kao i jačanjem Fronteksa.

Merkel je pozvala na bolju saradnju nacionalnih vlasti država članica sa Fronteksom, ali i na dalju razvojnu pomoć Afrci i uspostavljanje zajedničke evropske politike azila.

Zaključujući obraćanje nemačka kancelarka je poručila da EU ne mora nužno da rešava svaki problem u Evropi, ali da tamo gde je potrebno mora delovati snažno, odlučno i efikasno.

“Uverena sam da je Evropa naša najbolja šansa za trajni mir, dobrobit i sigurnu budućnost”, poručila je Merkel pred Evropskim parlamentom.

Nemačka kancelarka je zaključila da nacionalizam i egoizam nikada više ne smeju dobiti šansu u Evropi i da su tolerancija i solidarnost ono što predstavlja zajedničku evropsku budućnost.

Povezani članci

Bez dogovora o funkcijama u EU, Makron eliminisao kandidate evropskih partija

EWB

Evropski komesar za trgovinu podneo ostavku zbog kršenja zdravstvenih propisa

FoNet

Cerar najavio zajedničku akciju sa Hrvatskom

EWB