fbpx
European Western Balkans
Evropa

Merkel: Predlozi Mej o pravima građana EU nisu napredak

Angela Merker, Foto: Evropska unija

BRISEL – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Briselu, gde je održan samit EU, da predlozi britanske premijerke Tereze Mej o očuvanju prava građana Unije nakon Bregzita ne predstavljaju nikakav napredak.

“To je bio dobar početak, ali to nije napredak”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Kako je ocenila, postalo je jasno tokom sinoćnjih razgovora da je “dug put pred nama”.

“I 27 (preostalih članica EU), naročito Nemačka i Francuska, biće dobro pripremljene, mi nećemo dozvoliti sebi da budemo podeljeni”, poručila je Merkel.

Merkel i Makron su, takođe, jasno stavili do znanja da neće insistirati na izmenama Lisabonskog sporazuma osim ukoliko to ne zahteva reforma bloka ocenivši da se mnogo može postići i bez promene sporazuma.

Kao navodi Rojters, oni su istu poruku poslali zemljama istočne Evrope, poput Poljske i Mađarske, koje Evropska komisije optužuje da ugrožavaju vladavinu zakona preuzimanjem koraka za ograničavanje ovlašćenja medija i pravosuđa.

“EU je zasnovana na zajedničkim vrednostima. Ukoliko vidimo da su te vrednosti ugrožene, moramo da podignemo glas”, poručila je Merkel.

Britanska premijerka je ranije obećala građanima EU koji žive u Britaniji da će im biti dozvoljeno da ostanu u toj zemlji nakon Bregzita, ali je odbacila pozive Brisela da evropski sud nadgleda njihova prava.

Povezani članci

Istorijski dan za odbranu EU: Ministri postigli dogovor o planu za postizanje bliže vojne saradnje

EWB

Maroš Šefčovič u trci za novog predsednika Evropske komisije

EWB

Makronova partija u subotu kreće u kampanju za Evropski parlament

EWB