fbpx
European Western Balkans
Region

Merkel u Skoplju: Teritorijalni integritet važna polazna tačka za region

SKOPLJE – Veliki interes Nemačke i Evropske unije je stabilan region Zapadnog Balkana, a teitorijalni integritet zemalja regiona je važna polazna tačka za to, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel u Skoplju.

“Zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu za EU i to je u našem sopstvenom interesu. Teritorijalni integritet je važna polazna tačka za region da ostane kakav je sada”, navela je nemačka kancelarka na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim.

Podsetila je da je Nemačka 2014. inicirala Berlinski proces upravo da bi se intenzivirala saradnja među zemljama Zapadnog Balkana.

Nemačka kancelarka doputovala je danas u prvu zvaničnu posetu Makedoniji. U kontekstu predstojećeg referenduma o promeni imena, poručila je građanima da mogu i treba sami da odlučuju o budućnosti svoje države.

To može da bude članstvo u NATO I EU ako referendum od 30. septembra bude uspešan, rekla je ona, ali je i dodala da ima i određenih preduslova da bi se to ispunilo.

“Postojao je spor između vaše zemlje i Grčke i moralo je da se nađe rešenje. Zato su pitanje imena i pitanje članstva povezani. Imate mogućnost da 30. septembra, isto kao pre 27 godina, glasate da li ćete pripadati EU I NATO, a to istovremeno znači prihvatanje dogovora sa Grčkom”, rekla je Merkel na zajedničkoj pres-konferenciji sa premijerom Zoranom Zaevim.

Podsećajući da se 2018. naršava 25 godina od uspostavljanja odnosa dve zemlje, izrazila je zadovoljstvo što Nemačka pruža podršku strateškim ciljevima Makedonije – članstvu u EU i NATO.

Premijer Zoran Zaev zahvalio se Merkelovoj na otvorenoj podršci Nemačke evroatlantskim integracijama Makedonije.

„Ova poseta je još jedno ohrabrenje velikih sila za primenu sporazuma iz Prespe“, rekao je on, podsećajući da je Nemačka najveći trgovinski partner Makedonije, te da čak 47% izvoza odlazi u tu zemlju. „Dvesta nemačkih kompanija su partneri makedonskih, koje su otvorile 10 hiljada radnih mesta“, dodao je.

Podrška koju dobijamo u našim naporima da izgradimo napredno evropsko društvo je ogromna i prijateljska, dodao je on.

U planu je susret kancelarke Merkel i sa liderom opozicione VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim, ali ne i predsednikom Republike Đorđem Ivanovim.

Povezani članci

Pejović: U 2019. šansa za strateško rešenje za proširenja EU

EWB

Šefovi diplomatija učesnica Berlinskog procesa u Varšavi

EWB

Mediji: Lepa kulisa, malo sadržaja

EWB