Dijalog Beograda i Prištine

Merkel i Vučić razgovarali o Kosovu i COVID-19

Aleksandar Vučić i Angela Merkel; Foto: Tanjug / AP / Markus Schreiber

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel zalažu se za brži nastavak dijaloga u cilju sveobuhvatnog dogovora o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saopšteno je posle njihovog današnjeg razgovora putem video linka, prenosi N1. 

U zajedničkom saopštenju navodi se da Nemačka pozdravlja spremnost Srbija za početak dijaloga o trgovini i necarinskim barijerama između Srbije i Kosova, uz posredovanje Evropske unije.

Angela Merkel pozdravila je spremnost Srbije za sprovođenje Briselskog sporazma o integrisanom upravljanju administrativnom granicom, čiji će prvi korak biti puštanje u rad stanice Merdare.

Srbija će preduzeti sve neophodne korake u cilju uspešnog nastavka dijaloga i izbegavanja onih koji bi unazadili odnose Beograda i Prištine, poručio je Vučić, dodajući da je potrebno stvoriti konstruktivnu i otvorenu atmosferu za pregovore.

Osim o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić i Merkelova razgovarali su o izazovima u suzbijanju zarazne bolesti COVID-19, bilateralnim odnosima, ekonomskim vezama, procesu pristupanja Srbije u EU, kao i situaciji u regionu.

Povezani članci

Stoltenberg: Sastanak u Vašingtonu prvi korak u pravom smeru

EWB

Palmer: Beograd i Priština da se ugledaju na Severnu Makedoniju

EWB

Grenel za “blisku i brzu” saradnju Beograda i Prištine

EWB