fbpx
European Western Balkans
Društvo

Mesec Evrope u Srbiji

Delegacija EU u Republici Srbije će obeležiti ovogodišnji Dan Evrope nizom mainfestacija koje će trajati tokom celog meseca, Meseca Evrope.

Organizovane su tri izložbe. Pod naslovom „Sve ujedinjenija EU“, na 14 panela je prikazana istorija evropskih integracija od potpisivanja Rimskih ugovora do izazova sa kojima je Evropa suočena danas. Ova izložba koju je pripremio Istorijski arhiv EU zajedno sa Istraživačkim centrom Alčide de Gasperi pri Evropskom univerzitetskom institutu, otvorena je u Beogradu 26. aprila, a priliku da je vide će tokom cele godine imati i žitelji velikog broja mesta širom Srbije.

Među njima je prijem na Dan Evrope u okviru kog su organizovane još dve izložbe: paneli na kojima su prikazani rezultati pomoći EU Srbiji (koji će uskoro biti postavljeni na bilborde) i grafiti posvećeni kreativnosti i snazi EU, izrađeni uz podršku Delegacije EU, a koji će takođe biti štampani na našim promotivnim materijalima.

Paneli sa prikazom istorije i pomoći će biti postavljeni u Evropskom selu i sajmu projekata EU koji će 5. maja biti organizovan u saradnji sa Zrenjaninom, a na kom će učenici iz 27 osnovnih škola predstaviti sve zemlje članice kroz običaje, pesme, igre, tradicionalna jela i nošnje i proveriti svoje znanje učešćem u kvizu na temu EU.

Evropski filmski festival će biti svečano otvoren u Novom Sadu 8. maja, u Nišu 11. maja, nakon čega će biti organizovan u još četiri grada u Srbiji. Festival se održava u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU.

Oko 60 učenika srednjih škola će sa svojim nastavnicima 9. maja otputovati na studijsko putovanje u Sloveniju, Austriju i Mađarsku u okviru takmičenja koje je Delegacija EU organizovala u sklopu projekta Evropski dnevnik. Na putovanju će ih pratiti novinarska ekipa.

Na Dan Evrope, biće uručene nagrade za učesnike konkursa i debate na Fejsbuku o ulozi mladih u evropskoj budućnosti Srbije.

Dvanaest biblioteka iz mreže EUTEKA koju je oformila Delegacija EU će obeležiti Dan Evrope nizom događaja.

Niz amabasada država članica EU će, uz podršku EU info centra, organizovati dane otvorenih vrata. Prva među njima je Belgija koja će to učiniti 10. maja, nakon čega slede Finska 11. i Slovačka 13. maja.

Beogradski EU info centar će 13. maja organizovati prenos finalne večeri Evrovizije i koktel za prijatelje i partnere.

U Novom Sadu će 19. maja biti predstavljeni projekti u okviru Erazmus+ programa na kojem će učestvovati učenici iz Francuske, Nemčake i Srbije.

U Narodnoj skupštini Republike Srbije će 24. maja biti organizovana završna debata u okviru Evropske škole debate, projekta koji realizuje EU info centar u Beogradu.

Povezani članci

Medijsko izveštavanje o EU zavisi od političke volje

FoNet

Organizacije civilnog društva: Hitno smiriti tenzije između Srbije i Crne Gore

EWB

Sutra konferencija o EU i Zapadnom Balkanu nakon ere Angele Merkel

EWB