fbpx
European Western Balkans
Politika

Meta hvali Haradinaja zbog volje da nastavi dijalog sa Srbijom

Haradinaj i Rama; Foto: Kancelarija premijera Kosova

TIRANA – Kosovski premijer Ramuš Haradinaj boravi danas u prvoj poseti Tirani od preuzima te funkcije, gde se sastao sa najvišim zvaničnima Albanije, premijerom Edi Ramom, predsednikom Ilirom Metom.

Nakon susreta sa Haradinajem, Rama je na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da je “Albanija spremna da podrži Kosovo na putu ka integracionim procesima” u EU i NATO i da će Tirana “snažno podržati dijalog Prištine i Beograda”, prenosi ATA.

“Kosovo se suočava sa dosta izazova koji su pred njim poput integracije u EU i NATO ili uspostavljanja oružanih snaga, stoga je Albanija voljna da podrži Kosovo na putu ka integracionim procesima, kao i da igra aktivniju ulogu ka međunarodnom priznavanju Kosova i članstvu u međunarodnim organizacijama”, rekao je Rama.

Navodi se da je Rama “podvukao više izazova u postizanju slobodnog kretanja građana i roba, kao i uspostavljanju zajedničkih ambasada koje Albancima mogu da obezbede adresu na koju mogu da se obrate, što bi smanjilo budžetske troškove”.

ATA prenosi da je Rama dodao da će na predstojećem sastanku dveju vlada zakazanom za 27. novembar, u Korči, fokus biti na olakšavanju administrativnih procedura kretanja građana, priznavanju diploma i lakšem pristupu tržištu rada, kao i uspostavljanju zajedničke carinske službe u luci Drač za potrebe i Albanije i Kosova”.

Na tom sastanku će, kako se navodi, biti predstavljen projekat o, kako se navodi, ujedinjenju granica.

Navodi se da je Rama, dok je govorio o saradnji sa Prištinom, “naglasio da bi ujedinjenje tržišta Kosova i Albanije trebalo da prethodi modelu regionalnog zajedničkog tržišta”.

“Albanija i Kosovo imaju sve raspoložive mogućnosti da posluže kao primer stvaranju regionalnog ekonomskog područja”, naveo je albanski premijer.

Rama je, prenosi ATA, kazao i da “Albanija i Kosovo treba da više iskoriste mogućnosti koje se nude kroz Berlinski proces i IPA fondove” i da “stoga treba da u okviru njih sačine zajedničke projekte kao dve zemlje koje su strateški zainteresovane da zajednički funkcionišu”.

Haradinaj je, kako prenosi RTK 2, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da će “Kosovo biti veoma bitan član ove organizacije”, dok je Rama naveo da Srbija protivljenjem “više gubi nego Kosovo”.

On, naime, misli da “ako kulturno nasleđe Srba na Kosovu ima posebnu vrednost za Srbiju, onda bi ona trebalo da insistira na članstvu Kosova”.

“Albanija i Albanci su uvek bili uz nas. Drago nam je da danas vidimo da Albanija i Kosovo imaju vrlo uticajne saveznike u svetu, na čelu sa SAD. Odlučni smo da idemo napred na našem putu ka EU, zajedno sa Albanijom”, rekao je Haradinaj.

Građani Kosova su, tvrdi Haradinaj, oduvek pokazivali poštovanje prema manjinama koje žive na Kosovu, a njegova vlada je, kazao je, voljna da to poštovanje proširi i “prema svojim komšijama”.

“Na našem putu državnosti imamo izazove, ali osećamo da imamo Albaniju i premijera Ramu uz nas”, rekao je Haradinaj.

Haradinaj se sastao danas sastao i sa predsednikom Ilirom Metom i pohvalio je danas kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i njegov kabinet zbog “volje da nastave dijalog sa Srbijom u procesu koji je bez alternativa i koristi miru i stabilnosti u regionu”, prenosi ATA.

Navodi se da je Meta naglasio “važnost regionalne saradnje kao ključa u promovisanju stabilnosti, bezbednosti i mira širom regiona” i dodao da je “Berlinski proces sjajna prilika za jačanje regionalne saradnje i ubrzavanje zajedničke evropske perspektive”.

ATA navodi da se Meta “pohvalno izrazio o odnosima NATO sa Kosovom, naglašavajući važnost održavanja značajnog prisustva KFOR kao garanta bezbednog okruženja na Kosovu i širom regiona.

Povezani članci

Skrozza: EU samo da ne odmaže u borbi za slobodu medija

EWB

Nema kritike vakcinacije: Šta tačno Izveštaj EP o Srbiji kaže o odgovoru na pandemiju

EWB

Mogerini: EU neće postati globalna sila dok ne integriše Zapadni Balkan

Tanjug