fbpx
European Western Balkans
Društvo

Minić: EU na primeru Srbije počela da primenjuje novu metodologiju zbog ubrzanog survavanja demokratije

Jelica Minić; Foto: FoNet / Medija centar

BEOGRAD – Evropska unija na primeru Srbije počela je da primenjuje novu metodologiju pristupanja, jer brojne analize i ocene međunarodnih instituta konstatuju ubrzano survavanje Srbije u pogledu demokratskih standarda, izjavila je predsednica Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Jelica Minić, prenosi FoNet.

“Srbija nije jedina u regionu koja nazaduje, ali je njeno nazadovanje najbrže, što je apsurdno, jer se stalno ističe da je pristupanje EU spoljnopolitički prioritet Srbije”, rekla je Minić u FoNetovom serijalu razgovora Agreman.

Pozivajući se na ocene Fridom hausa, Reportera bez granica i najnoviju analizu švedskog instituta, Minić je ukazala da je Srbija, po stepenu demokratije u društvu, na poslednjem mestu liste 139 država i na najnižem mestu u regionu.

Ona je podsetila da Srbija ove godine nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, što se može tumačiti time da je Unija počela da primenjuje novu metodologiju proširenja, čime se “vrlo tiho” opredelila za taj metod ocene napretka u evropskim integracijama.

“Metodologija je objavljena u februaru, ali ona se odmah primenjuje na Srbiju zbog vladavine prava, ljudskih sloboda, slobode medija, ali ne samo zbog toga, već i činjenice da godinu dana nemamo glavnog pregovarača sa Unijom”, objasnila je Minić.

Prema njenoj oceni, među onima koji iz EU pregovaraju sa Srbijom stiče se utisak da se u našoj administraciji ne unapređuje pregovarački kapacitet i da odlaze ljudi sa znanjem.

Minić je upozorila i da se iz nezvaničnih izvora može čuti da se u parlamentima nekih od “najtvrđih” evropskih zemalja, koje su najoštrije prema regionu, već diskutuje o eventualnom obustavljanju pomoći iz EU za Srbiju.

Ona je smatra da je teško razlučiti zašto se nešto što se deklarativno smatra u prioritetom, poput članstva u EU, u praksi ne realizuje, ali konstatuje i da Srbija gleda na isuviše mnogo strana u isto vreme.

Minić je navela da EU pregovara i pokušava da pomogne u pregovorima Srbije i Kosova, što se odvija vrlo sporo i neefikasno, pa su SAD “uletele” sa intervencijama Ričarda Grenela, koji je partnere stavio za sto, da bi oni potom potpisali nekoliko sporazuma o namerama.

Kako je predvidela, očigledno je da će se SAD i finansijski angažovati posle otvaranja kancelarije Američke razvojne agencije.

Ona je ocenila i da je u toku utakmica različitih velikih partnera na jednom malom prostoru i napominje “da smo mi, istorijski, uvek bili šahovsko polje za međunarodne sile”.

“To nas tera da postavimo pitanje imaju li vlada i vodeće institucije kapacitet da igru dobro odigraju do kraja,” rekla je Jelica Minić i precizirala da su interesi različiti, ekonomski, energetski, bezbednosni i trgovinski, što zahteva velike diplomatske kapacitete.

Ona je istakla da nije sigurna kakvim kapcitetima Srbija raspolaže, jer nas već nazivaju nepouzdanim, licemernim i neskrenim partnerom.

“Dok Srbija ne reši problem sa Kosovom, ta dimenzija će kočiti tešnje vezivanje Srbije za EU, mada ona nije jedino i isključivo važna u spoljnoj politici”, rekla je Minić.

Uprkos svemu, prema njenoj proceni, EU neće pustiti Srbiju i region “niz vodu”, jer bi to bila najtragičnija odluka Unije, nešto što se dogodilo kada su izbijali ratovi devedesetih i kada je Jugoslavija “puštena niz vodu tek tako”.

Predsednica EPuS-a je zaključila da će se Evropska unija u daljem procesu pristupanja više politički angažovati, da će biti više političkih razgovora i pregovora na visokom nivou, kao i da će Evropski parlament i Komisija i Evropski savet mnogo više uticati na dalji proces pristupanja.

Povezani članci

Evropska nedelja mobilnosti u Srbiji – “Deljenjem dobijamo više”

EWB

Podgorica: Predstavljen izveštaj “Demokratija u razvoju” o stanju demokratije u regionu

EWB

Šib i Fabrici: Srbija mora da radi na vladavini prava kako bi otvorila poglavlja

EWB