fbpx
European Western Balkans
Politika

Minić: Međunarodna zajednica nije srećna zbog Skupštine Srbije

Jelica Minić; Foto: FoNet / Medija centar

BEOGRAD – Međunarodna zajednica ne može biti srećna zbog izbornih rezultata od 21. juna i skupštinskog saziva koji je konstituisan, rekla je za novinsku agenciju Beta predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić.

Ona je istakla da niko ne može da osporava narodnu volju, iako će parlament Srbije u ovom sazivu biti veoma podložan manipulacijama.

“Ono za šta smo glasali ili odbili da glasamo, to smo i dobili. Ali postavlja se pitanje da li je izborni proces bio demokratski, kako je izgledala predizborna kampanja, kakvi su bili izborni uslovi i koliko je građana izabralo ovu vlast”, rekla je Minić, dodajući da se postavlja pitanje da li Skupština zaista reprezentuje stvarnu volju većine građana Srbije.

Prema njenim rečima, biće zanimljivo kakva će biti sudbina Socijalističke partije Srbije (SPS), da li će dobiti deo vlasti ili će biti “gurnuta da voljno ili nevoljno predstavlja neku vrstu opozicije”.

Na pitanje Bete da li novi skupštinski sastav ima legitimitet i legalitet da donosi ključne odluke koje su od izuzetog državnog značaja, kao što je pitanje Kosova, Jelica Minić je poručila da Skupština ima prava da odlučuje o svim važnim pitanjima jer je na izborima stekla legalitet.

“Ali je legitimitet sporan. U Ustavu stoji da nijedan državni organ ili politička organizacija i pojedinac ne mogu prisvojiti suverenitet građana. Treba imati na umu da ova skupština predstavlja volju samo jednog dela građana, jer je izlaznost bila prilično niska, a izborni uslovi problematični”, rekla je Minić.

Predsednica EPuS-a ocenila je da je ovo nezahvalan trenutak za sve državne organe jer Srbija ima ogromnu koncentraciju vlasti u jednoj partiji i njenom predsedniku, a treba rešavati bitna državna pitanja.

“Mi nemamo podelu vlasti na sudsku, zakonodavnu i izvršnu jer je sva vlast skoncentrisana u jednu stranku i predsednika te stranke koji je i predsednik države. Za krupne poteze neophodan je društveni konsenzus”, rekla je Minić.

Ona je istakla da je pitanje da li će ovakva skupština moći tom društvenom konsenzusu da doprinese ili će sa druge strane doprineti još dubljim podelama u srpskom društvu.

Jelica Minić podsetila je da Srpska napredna stranka pripada Savezu narodnih partija – EPP, koji okuplja 70 partija iz 40 zemalja što je najjača grupacija u Evropskom parlamentu, a one su međusobno solidarne.

“SNS je imala podršku najjače grupacije u Evropskom parlamentu i treba računati na taj faktor bez obzira što se ta podrška osipa zbog svega što se dešavalo u Srbiji vezano za izbore, vladavinu prava, stanje ljudskih prava, medijske slobode i proteste građana”, zaključila je Minić.

Polaganjem poslaničke zakletve, juče je u Beogradu konstituisan novi saziv Narodne skupštine u kojoj će, pored predstavnika nacionalnih manjina, biti poslanici samo tri izborne liste koje su predvodili Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Aleksandar Šapić.

Povezani članci

Mićunović: Jedino rešenje za Kosovo – međunarodna konferencija

EWB

Borelj: Nasilni incidenti na severu Kosova moraju odmah prestati

EWB

Skrozza: EU samo da ne odmaže u borbi za slobodu medija

EWB