fbpx
European Western Balkans
IPA

Ministarka Joksimović sa Fabricijem: EU je dominatni razvojni partner Srbije

Jadranka Joksimović i Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragana Kujundžić

BEOGRAD – Ministarka za evropske integarcije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici razgovarali su o planovima i aktivnostima Srbije u procesu pristupanja – prvenstveno značaju programiranja i sprovođenja IPA projekata, prioritetima Srbije u evropskim integracijama i drugim važnim temama.

Fabrici i Joksimović razgovarali su o predstojećoj dinamici evropskih integracija, Izveštaju o napretku koji bi trebalo da obuhvati analizu ukupnih reformi u Srbiji u prethodnoj godini.

Joksimović je izrazila očekivanje da će države članice EU imati dovoljno vremena i materijala da podrže potvaranje novih poglavlja do kraja godine.

Ministarka za evropske integracije, naglasila je da je EU dominantan razvojni partner Srbije i da je građani prepoznaju kao navećeg i naznačajnijeg donatora, odnosno da su njene članice najveći investitori u srpsku privredu.

Podsetila je, u tom smislu da naša država iz fonodova EU, na godišnjem nivou dobija oko 200 miliona evra bespovratnih sredstava koja se koriste za brojne razvojne projekte. Ove godine, planirano je da se otpočne sa pripremom Zakona o kohezionoj politici.

Joksimović i Fabrici razgovarali su i o primeni i korišćenju programiranih sredstava, sa akcentom na potrebi jačanja kapaciteta – kako ministarstava tako i jednica lokalne samouprave. U toku su razgovori o programiranju IPA sredstava za 2019-tu i 2020-tu godinu, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Povezani članci

EU donira 2 miliona evra za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore

EWB

Borelj: Zapadni Balkan će dobiti novac koji mu je namenjen

EWB

Potpisan sporazum za Program prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije

EWB