fbpx
European Western Balkans
Politika

Ministarka odbrane Nemačke: Srbija se jasno pozicionirala prema Ukrajini iznoseći svoj stav u UN

Ministarka odbrane Savezne Republike Nemačke i predsednik Srbije; Foto: FoNet

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas nakon posete Berlinu sa ministarkom odbrane Savezne Republike Nemačke Kristin Lambreht, koja je nakon sastnka izjavila da se Srbija “jasno pozicionirala prema ratu u Ukrajini kada je iznela svoj stav u Ujedinjenim nacijama”, prenosi N1. 

“To su važne vrednosti kada razgovarao o Evropskoj uniji, da se zalažemo za slobodu, mir, za teritorijalni integritet Ukrajin”, rekla je Lambreht.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tokom sastanka bilo reči ne samo o evropskoj perspektivi Srbije, već i o mogućnosti za brže pristupanje EU, dodajući da su to “dobri i važni signali za Srbiju”.

“Nemačka je najvažniji partner Srbiji, mi to ne smemo da krijemo, pre četiri godine bila je četvrti, danas najvažniji partner”, rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa nemačkom ministarkom odbrane.

On je izneo da je na sastanku bilo reči o situaciji u regionu kao i saradnji u oblasti odbrane. “Gospođa Lambreht bila je u poseti Sarajevu, razgovarali smo i o situaciji u regionu. Rekao sam joj da će Srbija da čuva mir i stabilnost, da je to naše trajno opredeljenje. Pružio sam garancije da ćemo se tako i ponašati”, rekao je Vučić.

Nemačka ministarka odbrane sastala se danas i sa ministrom odbrane u tehničkom mandatu Nebojšom Stefanovićem, a nakon susreta izjavila je da je Nemačkoj važno da se očuva stabilnost, a zauzvrat Berlin će biti “iskren i otvoren partner”.

“Mi doživljavamo rat u Ukrajini kao rat usred Evrope, rat koji je bio nezamislim za bilo koga od nas. Pogotovo u regionu ovde svi znaju šta to znači, kakve posledice ima. Ovaj rat pokazuje koliko je važno da mi, koji delimo iste vrednosti, da se za njih zalažemo, da ih pojasnimo…”, izjavila je Lambreht.

Prema njenim rečima, Nemačka vidi da se Srbija jasno pozicionirala kada je reč o stavu u Ujedinjenim nacijama, jer su to važno vrednosti kada se razgovara o Evropskoj uniji. Ona je poručila da je važno da se jasno artikuliše šta partneri očekuju jedan od drugog i poručila da se Nemačka iskreno nada da će proces dijaloga Beograda i Prištine dobiti novih zamah

“Bilo mi je zadovoljstvo da sam čula jasnu izjavu Srbije kada je reč o teritorijalnom integritetu BiH, to je važno za tu zemlju, da se može pozdati u to”, zaključila je ministarka odbrane Nemačke.

Povezani članci

Pet principa kosovske vlade za dijalog sa Beogradom

EWB

Delegacija EP u poseti Beogradu i Prištini od 27. februara do 2. marta

EWB

Dačić i Fabrici: Članstvo u EU prioritet, iskreni odnosi

EWB