fbpx
European Western Balkans
Politika

Ministarka pravde i Fabrici razgovarali o ustavnim promenama i vladavini prava

BEOGRAD – Ministarka pravde Maja Popović razgovarala je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem o evropskim integracijama Srbije, ustavnim amandmanima, rokovima za promene, kao i promenama zakona koje bi potom usledile, prenosi FoNet.

Popović je zahvalila na podršci EU Srbiji u procesu evropskih integracija, kao i u reformskim procesima u oblasti pravosuđa i dodala da Srbija radi intenzivno na ispunjavanju evropske agende, usklađivanju sa evropskim zakonodavstvom, u cilju bržeg napretka na putu ka članstvu u EU.

Popović je rekla da je u toku rad na analizi broja sudija i sudova, kao i da se razmišlja i o otvaranju novih, posebno u Beogradu, navodi se u saopštenju MInistarstva i dodaje da je počela delegacija nadležnosti predmeta po čitavoj Srbiji.

U saopštenju se navodi da je Popović zahvalila Fabriciju na podršci EU u realizaciji projekta integracije novog automatskog sistema za vođenje predmeta (Super SAPS) od koga se, kako je dodala, mnogo očekuje i koji će ubrzati rešavanje predmeta.

Fabrici je ponovio da je vladavina prava u središtu procesa pristupanja Srbije Uniji, te da je ubrzavanje i produbljivanje reformi Srbije u Poglavlju 23 – kako se navodi u Izveštaju Evropske komisije za 2020. godinu – važan za celokupan pregovarački proces.

“Srbija mora da nastavi svoj evropski put i veoma je važna dalja podrška Unije u jačanju, usvajanju i primeni reformi”, poručio je on.

Povezani članci

Vučić: Izveštaj Fridom hausa pun netačnosti

EWB

Kovač: Članstvo u EU strateški cilj Srbije

EWB

Brnabić: Srbija uputila notu HR zbog strožih mera

EWB