fbpx
European Western Balkans
Politika

Ministarka iznenađena izjavom nemačkog ambasadora

Jadranka Joksimović; Foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije u tehničkoj Vladi Jadranka Joksimović istakla je da smatra da će značajni elementi onoga što je urađeno u oblasti vladavine prava za poslednjih godinu dana ući u Izveštaj Evropske komisije o napretku koji se očekuje početkom oktobra.

Iz tog razloga je, kako kaže, iznenađena izjavom nemačkog ambasadora Tomasa Šiba u intervjuu za Blic u kojem je rekao da je ministarka za evropske integracije u pravu da Srbija ima pet spremnih poglavlja, ali da nije rekla da otvaranje zavisi od napretka u ključnim poglavljima vladavine prava, a radi se o reformi pravosudnog sistema, implementaciji medijske strategije i borbi protiv korupcije.

Joksimović je tim povodom izjavila da “ako iko stalno naglašava koliko po striktnoj i zahtevnoj metodologiji pregovara Srbija, to je ona”.

„Svako od 18 poglavlja koje smo otvorili, otvoreni su jer je bilo notirano da je bilo napretka u vladavini prava“, kaže Joksimović.

Ona je podsetila na to kako su izgledali godišnji Izveštaji o napretku unazad nekoliko godina, kao i na to da je i neformalni izveštaj u junu davao dosta elemenata za otvaranje poglavlja, iako se to nije desilo.

„Tada sam rekla da smo razumeli političku poruku i da idemo dalje, još brže i posvećenije u reforme“, rekla je Joksimović.

Ministarka za evropske integracije ie dodala da trenutno tokom nemačkog predsedavanja ima značajnih elemenata za koje veruje da će ući u Izveštaj o napretku, a oni su usvajanje Medijske strategije u januaru, izrada Akcionog plana za njenu primenu u maju, stupanje na snagu Zakona o sprečavanju korupcije od 1. septembra, ali i revidiranje akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

„Prihvatili smo i realizovali međustranački dijalog uz posredovanje evropskih parlamentaraca, implementirane su preporuke ODIHR u pogledu izbornih pravila, obnovljen je dijalog između Beograda i Prištine na visokom političkom i tehničkom nivou, i čitav niz aktivnosti iz Poglavlja 24 koje se tiče bezbednosti, borbe protiv organizovanog kriminala i tako dalje“, kaže Joksimović.

Veruje da će se sve ovo naći u predstojećem Izveštaju EK koji se očekuje početkom oktobra, i da će onda države članice analizirati da li ima napretka u poglavljima 23 i 24, kao preduslov za otvaranje novih poglavlja.

Povezani članci

Ministri spoljnih poslova Zapadnog Balkana i Višegradske grupe u Budimpešti

EWB

Vlada Srbije usvojila Akcioni plan za Poglavlje 22

EWB

Pisonero: Evropska komisija je spremna da podrži Srbiju na putu ka EU

EWB