fbpx
European Western Balkans
Evropa Izdvojeno

Ministarkama Lirman i Bun dodeljena godišnja nagrada portala EWB

BERLIN – Portal European Western Balkans dodeljuje godišnju nagradu za doprinos evropskim integracijama Ani Lirman, ministarki za Evropu i klimatske promene u Saveznoj vladi Nemačke, i Lorens Bun, ministarki za Evropu u Vladi Francuske.

Nagrada se dodeljuje zbog davanja političkog zamaha procesu proširenja EU nakon dugog perioda zastoja i pružanju prilike za promovisanje dovršetka evropskog projekta sa Zapadnim Balkanom kao integralnim delom EU, kao i reformi koje približavaju kako Uniju i kandidate demokratskom idealu.

U okviru svoji ovlašćenja, Lirmen i Bun su do sada napravile najozbiljnije korake da se proces odblokira na duži period. Ovo pokazuje njihovo razumevanje da je jedini ispravan odgovor na promenjenu geopolitičku sliku, učiniti EU efikasnijom i demokratskom, i istovremeno dovršiti proširenje na dugo prisutne kandidate na Zapadnom Balkanu, kao i na nove zemlje kandidate.

U prethodnim godinama, ključni argument protiv završetka proširenja i približavanja kandidata benefitima članstva bio je da EU prvo mora sprovesti interne reforme. Međutim, ništa ozbiljno nije učinjeno u rešavanju ovog problema. Pod političkim vođstvom Lirmen i Bun, prvi koraci konačno su preduzeti ka ovom cilju 2023. godine. Izveštaj Francusko-Nemačke Radne grupe o reformi institucija EU objavljen je u septembru, a proces prikupljanja političke podrške za njenu primenu mora se nastaviti.

Tokom prethodnih godina, ključni argument protiv završetka procesa proširenja i približavanja kandidata prednostima članstva bio je da se najpre EU mora reformisati iznutra. Ništa, međutim, nije učinjeno da na rešavanju ovog pitanja. Pod političkim rukovodstvo Lirman i Bun, prvi koraci ka ovom cilju konačno su preduzeti 2023. godine. Izveštaj fracnusko-nemačke radne grupe o institucionalnoj reformi EU objavljen je u septembru.

“Duboko sam počastvovana ovom nagradom, koja svedoči o naporima Francuske i predsednika Emanuela Makrona da podrže Zapadni Balkan. Budućnost Zapadnog Balkana leži u Evropskoj Uniji. Moramo podržati Zapadni Balkan u svom radu na sprovođenju reformi potrebnih da omoguće ovu integraciju što je pre moguće. Sarajevo, Beograd, Podgorica, Skoplje, Tirana i Priština su sve evropske prestonice”, kaže Lorens Bun. 

Ministarka Lirman kaže da je budućnost zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

“Želimo da nastavimo uspešnu priču o proširenju EU. Laurence Boone i ja radimo na stvaranju veće i jače Unije, s demokratijom i vladavinom prava u njenom srcu. Stoga je sa velikim častima primiti ovogodišnju nagradu za Zapadni Balkan. To je priznanje i motivacija da nastavimo naporno raditi za evropsku budućnost Zapadnog Balkana”, dodaje Lirman.

“Iako se proširenje EU vratilo na dnevni red zbog geopolitičkih razloga, Lirmen i Bun nisu izgubile iz vida osnovne vrednosti Evropske Unije, uključujući demokratiju i vladavinu prava, koje bi trebalo da ostanu glavni preduslov za sve zemlje kandidate”, navodi Nemanja Todorović Štiplija, glavni urednik European Western Balkans.

Prema njegovim rečima, ovo je još jedan aspekt odnosa EU-Zapadni Balkan kome je nedostajao potrebni nivo političke podrške, sa obe strane poslednjih godina, a napori Lirmen i Bun jasno su pokazali da ova podrška još uvek postoji unutar Unije.

“Iz ovih razloga i iz motivacije da nastave svoj rad na ovim pitanjima sa istom posvećenošću, European Western Balkans je ponosan da dodeli nagradu Ani Lirmen i Lorens Bun”, dodao je Štiplija.

Svake godine, European Western Balkans dodeljuje pojedincima i organizacijama nagrade za njihov doprinos evropskoj integraciji regiona. Nagrada je uspostavljena 2019. godine, povodom pete godišnjice portala. Dosašnji dobitnici EWB nagrade bili su bivši ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov (2019), bivša poslanica Evropskog parlamenta i trenutna ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon (2020), Savetu za regionalnu saradnju (2021) i poslanici Evropskog parlamenta Teri Rajntke (2022).

Povezani članci

Šta se traži od Srbije u Poglavlju 35?

EWB

Polako ali sigurno

Dejvid Mekalister

Da li je sporazum dve Nemačke uzor za francusko-nemački predlog za Srbiju i Kosovo?

Igor Mirosavljević