fbpx
European Western Balkans
Politika

Ministarstvo finansija predalo Program ekonomskih reformi 2020-2022. godine

Sem Fabrici i Siniša Mali; Foto: Delegacija EU u Srbiji

BEOGRAD – Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali zvanično je uručio Program ekonomskih reformi (ERP) za period od 2020. do 2022. godine šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji Semu Fabriciju. Radi se o strateškom dokumentu koji pokazuje pravac makroekonomskih odluka u narednom periodu.

Ambasador Fabrici navodi da je Program ekonomskih reformi izložen na preko 200 strana i da sadrži različite politike koje Srbija planira da sprovede.

“To je dokument koji će omogućiti pristupanje Srbije EU, kao najprosperitetnijem tržištu na svetu”, kaže ambasador Fabrici.

Šef Delegacije EU podsetio je da se program radi već sedam godina i da sadrži politike koje će pomoći Srbiji da se više integriše u evropsku ekonomiju.

Makroekonomska stabilnost u Srbiji je dobra, kurs domaće valute stabilan i da se smanjuje javni dug, ocenjuje ambasador Fabrici. Ističe da je EU važno kakva je ekonomija Srbije jer dve trećine robe predviđene za izvoz odlazi u zemlje članice, a iz EU u Srbiju oko dve trećine svih investicija u zemlju.

Ministar Mali ocenjuje da je ERP najvažniji strateški dokument koji bi trebalo da podrži rezultate fiskalne konsolidacije.

O ERP-u će se diskutovati u maju ove godine u Briselu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Povezani članci

Deklaracija iz Sofije, 17. maj 2018.

EWB

Počinje sprovođenje projekta jačanja kapaciteta Ministarstva evropskih poslova Crne Gore

EWB

Evropski liberali pisali Komisiji: Zamrznuti pregovore sa Srbijom dok se ne uskladi oko Rusije

EWB