fbpx
European Western Balkans
Politika

Ministarstvo informisanja: Počinje javna rasprava o nacrtima dva medijska zakona, trajaće do 7. oktobra

Mediji; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Ministarstvo informisanja i telekomunikacija saoštilo je da će od danas do 7. oktobra trajati javna rasprava o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima, čiji je cilj “unapređenje sistema javnog informisanja u Srbiji i stvaranje uslova za bolje regulisanje tržišta elektronskih medija”, prenosi FoNet.

Predloženi nacrti zakona posledica su usklađivanja sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period od 2020. do 2025. godine i izmenama Direktive o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018. Godine, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da su izradi predloga nacrta medijskih zakona, pored predstavnika javne uprave, veliki doprinos dala novinarska i medijska udruženja, kao i međunarodni partneri Delegacija Evropske unije u Srbiji, Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Ambasada Norveške i Fondacija Konrad Adenauer.

Kako je saopštilo ministarstvo, nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima potpunije je definisan javni interes u oblasti javnog informisanja i bliže je uređen rad izdavača medija čiji su osnivači saveti nacionalnih manjina, kao i detaljno uređen postupak projektnog sufinansiranja.

„Nacrt Zakona o elektronskim medijima stvara preduslove za postizanje veće nezavisnosti i profesionalnosti Regulatornog tela za elektronske medije. Time se bolje reguliše tržišta elektronskih medija, što je osnovni zahtev Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji“, dodaje se u saopštenju.

Javna rasprava biće organizovana u formi prezentacija i diskusija o nacrtima zakona putem okruglih stolova, koji će se održati 13. septembra u Beogradu, 20. septembra u Nišu, 27. septembra u Novom Sadu i 4. oktobra u Kragujevcu. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija poziva državne organe, stručnu javnost, novinarska i medijska udruženja, nevladine organizacije, organizacije civilnog društva kao i druge zainteresovane strane da učestvuju u javnoj raspravi i daju doprinos u izradi medijskih zakona, zaključuje se u saopštenju.

Podsećamo, Koalicija za slobodu medija izdala je saopštenje prošle nedelje u kom upozoravaju da poslednje verzije predloga dva zakona, koje je pripremilo ministarstvo, značajno odstupaju od Medijske strategije i obesmišljavaju ključne mere oko kojih su se 2020. godine usaglasila udruženja medija i novinara i Vlada Republike Srbije.

Koalicija za slobodu medija upozorava da nacrti medijskih zakona odstupaju od Medijske strategije

Povezani članci

Vejvoda: Najavljeno članstvo 2025. najbolji način da se sačuva mir

EWB

Zemlje Zapadnog Balkana biće pozvane na prvi samit Evropske političke zajednice u Pragu

EWB

[BSF] Brnabić, Gotemiler : Odlična saradnja Srbije i NATO

EWB