fbpx
European Western Balkans
Društvo

Ministarstvo za evropske integracije: Da su nas pitali, dobili bi odgovore

Logo koalicija prEUgovor; Foto: PrEUgovor

BEOGRAD – Ministarstvo za evropske integracije i Pregovarački tim Srbije reagovali su danas na najnoviji izveštaj koalicije PrEUgovor o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, istakavši da im je veoma drago to što civilno društvo tako ozbiljno prati proces reformi u tim poglavljivama i ispunjenost Akcionih planova.

U odgovoru na pitanje Tanjug iz tog resora i Pregovaračkog tima kažu da je to potvrda opredeljenja Vlade Srbije da pregovori o članstvu u EU budu što transparentniji i da uključuju što više aktera.

“Zato smo i vrlo ozbiljno prihvatili saradnju sa Nacionalnim konventom za EU, koji je, podsećamo, postao deo procedura za usvajanje svih pregovaračkih dokumenata. Time je uloga civilnog društva, u ovom slučaju platforme koja okuplja više od 700 organizacija, podignuta na nivo koji nije imala niti u jednoj državi koja je ranije ili trenutno pregovarala članstvo”, navode iz tog resora.

Ministarstvo i Pregovarački tim ističu da Koalicija PrEUgovor, na žalost, nije deo ove platforme, ali da im nikada nije odbijen razgovor ili odgovor na sva njihohva pitanja.

“Da su prilikom izrade ovog Izveštaja imali potrebu da nas čuju, objasnili bi smo im da smo, potpuno svesni svih rokova koji su istekli ali i onih koji su dostignuti, svih mera koja su trebale da budu sprovodene ili su sprovedene pa je potrebno ići dalje od toga, već krenuli u pripreme za reviziju ovih Akcionih planova”, navodi se takođe.

Podseća se da je pre dve nedelje, na inicijativu ministra Jadranke Joksimović i ministarstva za evropske integracije, Vlada Srbije usvojila i odluku o reviziji Nacionalnog programa za usvajanje acquis-a (NPAA) što je dodatni razlog za potrebu ovakvog usklađivanja.

Kažu da o ovim njihovim planovima, odlukama i merama obaveštavaju organizacije civilnog društva prilikom svakog redovnog sastanka.

“Ispunjenost Akcionih planova za Poglavlja 23 i 24 je u ovom momentu predmet analize Evropske komisije koja priprema izveštaj o tome (non paper) za novembar. Naše izveštaje Evropskoj komisiji, na osnovu kojih Komisija dalje radi, smo pre slanja najpre predstavili civilnom društvu, koje se sa njima moglo upoznati i naravno, komentarisati ih”, ističu iz ministarstva i Pregovaračkog tima.

Ti komentari su im, napominju, uvek dobro došli jer nam nisu nužno uglovi posmatranja isti a dosta često i ispravljaju neke od propusta koje učinimo.

“Na žalost, mi nismo mogli pre objavljivanja ovog izveštaja PrEUgovora dati svoje komentare ili im ponuditi ove informacije, pa zato to činimo na ovaj način”, stoji u odgovoru resornog ministarstva i Pregovaračkog tima.

Povezani članci

Više od 70 NGO i udruženja traži povlačenje amandmana

EWB

Dan Evrope u Srbiji uz evropsku kulturu, kuhinju i istoriju

EWB

Revizija Akcionog plana za Poglavlje 23: Mnoge aktivnosti nisu sprovedene ni na papiru

EWB