fbpx
European Western Balkans
Politika Некатегоризовано

Ministri Centralnoevropske inicijative o proširenju EU i migracijama

SPLIT – Na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja Centralnoevropske inicijative (CEI) u Splitu danas se raspravljalo o proširenju Evropske unije i o problemu migracija, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Domaćin skupa, čiji je zvanični naziv bio “Centralnoevropska inicijativa-buduća perspektiva”, bila je hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Ministri su na sastanku, kome je prisustvovao i srpski ministar Ivica Dačić, usvojili zajedničku izjavu sa ocenom stanja regiona CEI-a, kao i smernice za budućnost.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je Pejčinović Burić istakla da je jedan od glavnih prioriteta predsedavanja Hrvatske CEI-em podrška nastavku politike proširenja EU, budući da politika proširenja “predstavlja strateško ulaganje u mir, demokratiju, bezbednost i stabilnost Evrope”.

Prema njenim rečima, ostali prioriteti hrvatskog predsedavanja CEI-em uključuju jačanje privredne i kulturne saradnje, jačanje parlamentarne dimenzije CEI-a i jačanje saradnje CEI-a i drugih regionalnih i međunarodnih organizacija.

U saopštenju se navodi da će se krajem godine u Zagrebu održati samit šefova vlada CEI-a.

Predsedavanje CEI-em 2019. godine preuzeće Italija.

Povezani članci

Šausberger: Srbija ključna za stabilizaciju Balkana

EWB

Fabrici: Brzina pristupanja EU najviše zavisi od Srbije

EWB

A. Joksimović: Održati kontinuitet susreta na najvišem nivou sa Briselom

EWB