Ministri EU: EK da se izjasni u januaru o reformi proširenja

Sastanak Saveta za opšte poslove; Foto: Evropska unija

BRISEL – Francuski „non –pejper“ predlog i drugi predlozi o mogućim revizijama procesa proširenja za zemlje Zapadnog Balkana bile su neke od tema o kojima je razgovarano na jučerašnjem sastanku Saveta za opšte poslove, a šefovi diplomatija EU pozvali su Srbiju i Crnu Goru da se uključe u nove napore za pospešivanje politike proširenja.

Nakon sastanka, ministri Francuske, Holandije i Austrije rekli su novinarima da se očekuje da će se nova Evropska komisija u januaru 2020. izjasniti o o francuskom „non – pejperu“ o novoj metodologiji i ideji reorganizaciji procesa proširenja.

Francuska ministarka za Evropu Ameli de Monšalen istakla je da je nova metodologija politički predlog, i da je EU spremna da razgovara sa Srbijom i Crnom Gorom, verujući da bi te zemlje mogle biti zainteresovane , ako nova Evropska komisija predloži novu metodologiju,  imajući u vidu da mnogi u EU dele ocenu da ima slabosti u pregovorima sa Beogradom i Podgoricom.

„Mislim da u EU mnogi dele dijagnozu da je postupak koji je pokrenut sa Srbijom i Crnom Gorom utemeljen, ali da ima slabosti. Tu se mora gledati jasno, i ako Srbija i Crna Gora žele da se uključe u ovu novu dinamiku koja je pokrenuta, bićemo sasvim spremni i da to razmotrimo“, rekla je ona.

Kako prenosi N1, Monšalen je istakla da su Srbija i Crna Gora  te koje treba da se odluče na temelju realnog predloga, jer se EU saglasila samo o političkim, načelnim stavovima koji su prosleđeni Evropskoj komisiji koja bi o tome trebalo da se izjasni u januaru.

Ona je dodala da se novom metodologijom međutim ne menjaju uslovi za članstvo.

„Svedoci smo da su pregovori dugi, krajnje razočaravajui za one koji učestvuju u tom poduhvatu, to se odvija po nekom automatizmu i nema političkog nadzora“, rekla je Monšalen odgovarajući na pitanje da li se u toku pregovora menjaju pravila kada se traži nova metodologije.

Monšalen je istakla da EU traži od zemalja regiona da nastave sa sprovođenjem reformi dodajući da reforme u regionu i revizija procesa proširenja moraju ići istovremeno.

Holandski ministar spoljnih poslova Stefan Blok poručio je da je vlada u Hagu spremna da prouči predloge za poboljšanje procesa pregovora koji su došli od strane Francuske, Italije i Austrije. Dodao je da Holandija posebno insistira na važnosti vladavine prava i sprečavanju korupcije.

Ministri EU takođe su pregledali rad na sledećem višegodišnjem okviru i stanju u vezi sa proširenjem i procesom stabilizacije i pridruživanja, posle sastanka Evropskog saveta u oktobru ove godine, kada Albanija i Severna Makedonija nisu dobile zeleno svetlo za početak pregovora o pristupanju sa EU.

Savet za opšte poslove takođe je razmatrao i napredak u radu na višegodišnjem finansijskom okviru za 2021-2027. godinu fokusirajući se na unapređenje poštovanja vladavine prava u EU i ocenu godišnjeg dijaloga Saveta  o vladavini prava.

Na sastanku diskusije nisu dovele do postizanja konsenzusa o zaključcima o oceni godišenjeg dijaloga o vladavini prava. Međutim, Presedništvo je zaključilo da je 26 delegacija podržalo ili nije imalo prigovor na ovaj tekst.