fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske: Obnoviti dijalog Beograda i Prištine

Ministari spoljnih poslova Francuske i Nemačke, Žan-Iv Le Drijan i Haiko Mas; Foto: Flickr

PARIZ / BERLIN – Ministri spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan i Nemačke Haiko Mas objavili su zajednički članak o situaciji na Zapadnom Balkanu i odnosu Srbije i Kosova, tražeći da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Oni su naveli da su, zajedno sa obe strane u dijalogu, odlučni da razreše sve preostale prepreke s ciljem postizanja održivog, sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma koji rešava sva otvorena pitanja i doprinosi regionalnoj stabilnosti.

„Nerešena situacija između obe zemlje ostaje faktor destabilizacije za ceo Zapadni Balkan i kao takva je pitanje evropske bezbednosti. Sprečava preko potreban ekonomski razvoj i ometa politički napredak. U tu svrhu, države članice EU imenovale su jednog od najiskusnijih diplomata u Evropi, Miroslava Lajčaka, za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i ostala regionalna pitanja. Sada kada je Lajčak preuzeo dužnost, krajnje je vreme da se dijalog ponovo pokrene“, rekli su Le Drijan i Mas dodajući da su Francuska i Nemačka spremne da podrže Lajčaka i njegov tim svim svojim političkim, diplomatskim i ekonomskim potencijalom.

Oni su naglasili da ozbiljan pristup zahteva dobro strukturirane, dubinske pregovore, sa EU kao posrednikom i da je potrebno snažnije posredovanje i političko rešenje, što se može očekivati od Miroslava Lajčaka i njegovog tima – sa podrškom visokog predstavnika EU Borelja, kao i Berlina i Pariza.

Ministri spoljnih poslova podsetili su da su u aprilu 2019. kancelarka Merkel i predsednik Makron pozvali lidere regiona na samit u Berlinu i istakli da je predsednik Makron izrazio spremnost za održavanje drugog samita u Parizu, navodeći da je, međutim, spremnost za dijalog preduslov.

„Ovo nije vreme za političko manevrisanje. Ako ništa drugo, trenutna kriza povećaće socijalne tenzije i političko nezadovoljstvo. Ozbiljno prihvatanje zahteva građana znači jačanje institucija, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i razvoj ekonomskih prilika za sve. To je napredak koji predlažemo. Tu ćemo biti na vašoj strani”, istakli su Le Drijan i Mas.

Navodi se da je koronavirus takođe doneo rizik naglašavanja sukoba, ranjivosti i nejednakosti koje već postoje u Evropi i svetu već godinama, stavljajući neke od naših starih sukoba i unutrašnjih bitki u novu perspektivu.

„Pokazuje nam gde se moramo promeniti. A kad kažemo „mi“, mislimo na Evropu u celini – na države članice EU i na zemlje koje su na putu da se pridružime našoj Uniji. Nijedan region nije bliži EU od zapadnobalkanske šestorke – geografski, istorijski, politički i kroz naše ljudske veze“, naglasili su ministri.

Le Drijan i Mas su podsetili da je to razlog zbog kojeg danas posežu za partnerima na Zapadnom Balkanu.

„Već u martu, Evropska unija je najavila paket podrške za Zapadni Balkan kako bi se odgovorilo na trenutne potrebe zdravstvenog sektora i podržao društveno-ekonomski oporavak regiona. Do sada je mobilisano preko 3,3 milijarde evra u korist Zapadnog Balkana. Ova podrška prevazilazi ono što je bilo koji drugi partner pružio u regionu. Povrh ovog neviđenog paketa, EU takođe nudi pomoć kroz omogućavanje slobodnog kretanja robe“, podsetili su oni i dodali da Nemačka planira da podrži region sa dodatnih 10 miliona evra, a Francuska razvojna agencija planira da poveća svoje finansijske obaveze za suočavanje sa posledicama krize.

Povezani članci

Bez rešenja u dijalogu Beograda i Prištine u 2020.

EWB

[Reagovanje] Marko Đurić o Kurtiju i Osmani

EWB

DW: Četiri scenarija i “zeleni talas” za Beograd i Prištinu

EWB