Ministri spoljnih poslova regiona na sastanku Jadransko-jonske inicijative u Kataniji

Photo: Pixabay

BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas u Kataniji na ministarskom sastanku Makro-regionalne strategije EU za Jadransko-jonski region i Jadransko-jonske inicijative, na poziv ministra inostranih poslova Republike Italije Anđelina Alfana.

Istovremeno se održava i Treći godišnji Forum Makro-regionalne strategije EU za Jadransko-jonski region, a sastanku su prisustvali i ministri inostranih poslova Albanije, BiH, Hrvatske, Grčke, Slovenije i Crne Gore.

Razgovaralo se o poslednjim događajima u jugoistočnoj Evropi i o njihovom uticaju na regionalnu saradnju, a usvojena je i Zajednička deklaracija o aktuelnim izazovima u ovom regionu.

„Srbija se pokazala kao ravnopravan i pouzdan partner EU u prethodnim godinama, i zadovoljni smo što je to prepoznato, imajući u vidu značajnu političku posvećenost koja je u to uložena“, rekao je Dačić.

On je naveo da je Srbija do sada otvorila dvanaest pregovaračkih poglavlja.

“Cilj nam je da otvorimo što više poglavlja za koja smo spremni u što kraćem vremenu, kako bi celokupan državni aparat mogao da bude usredsređen ka ključnom i jedinstvenom cilju – punopravnom članstvu u EU”, rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

S obzirom na značaj Jadransko-jonske inicijative i Strategije EU za Jadransko-jonski region, kao i potrebu za pojačanom interakcijom sa institucijama Evropske unije, sastanku su prisustvovali i visoki predstavnici Evropske komisije, a kako navodi MSP u saopštenju, na današnjem je sastanku Makedonija primljena u članstvo Jadransko-jonske inicijative.