fbpx
European Western Balkans
Politika

Ministri spoljnih poslova Zapadnog Balkana i Višegradske grupe u Budimpešti

Sastanak ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana i Višegradske grupe u Budimpešti; Foto: Tanjug / Tamas Kovacs / MTI via AP

BUDIMPEŠTA – Danas je u Budimpešti održan tradicionalnom godišnji sastank ministara inostranih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, a tokom sastanka ministri su diskutovali o ubrzavanju procesa integracija Zapadnog Balkana u EU.

Navedeni su i konkretni predlozi pomoću kojih bi ubrzanje bilo moguće postići.

Kako je navedeno u saopštenju Ministastva spoljnih poslova Republike Srbije, tokom sastanka ministri su razmatrali bezbednosne izazove sa kojima se oba evropska regiona suočavaju.

Izvršni direktor Fonda za Zapadni Balkan Ðerđ Mura podneo je ministrima izveštaj o radu i predstojećim koracima na jačanju institucije Fonda, nakon zvaničnog pokretanja petog septembra ove godine.

Fond za zapadni Balkan je pokrenut po uzoru na Međunarodni višegradski fond Višegradske grupe i uz njegovu pomoć u znanju i sredstvima u cilju podsticanja saradnje civilnog društva na zapadnom Balkanu, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, Dačić je učestvovao na tradicionalnom godišnjem sastanku ministara inostranih poslova Višegradske grupe (Mađarska, Republika Češka, Republika Slovačka i Republika Poljska) i Zapadnog Balkana, na poziv ministra inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Petera Sijarta.

Sijarto: EU da ubrza proces,NATO da uključi zemlje Z.Balkana 

Mađarska želi da Evropska unija ubrza proces integracije Zapadnog Balkana kao i da NATO uključi te države u alijansu, izjavio je danas mađarski šef diplomatije Peter Sijarto.

“Ubrzanje procesa pristupanja je garancija bezbednosti. Nestabilan i napet Balkan ozbiljan je rizik po celu Evropu… U odnosu na to mi imamo zahteve”, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali zvaničnici centralnih evropskih i država Zapadnog Balkana, prenosi Rojters.

Sijarto je istakao da bi pokretanje pristupnih pregovora EU sa Albanijom i Makedonijom trebalo da počne najkasnije u prvoj četvrtini 2018.

EU bi, prema njegovim rečima, takođe trebalo da ponudi BiH i Kosovu “realistične i ostvarive ciljeve integracije i vremenske rasporede”, a na sastanku ministara spoljnih poslova u NATO u decembru, ta alijansa bi trebalo da odluči da započne pregovore o članstvu sa Makedonijom i da aktivira plan akcije za članstvo BiH.

On je istakao da je važan rizik kod nestabilnog jugoistočnog evropskog regiona nemogućnost izdržavanja novog talasa migracija.

“Ukoliko bi naišao novi talas migracija, samo stabilan i snažan Zapadni Balkan to može da zaustavi. Trenutno EU nema strategiju u odnosu na Zapadni Balkan”, rekao je Sijarto, a ostali prisutni ministri i diplomate su se složili sa tim.

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov takođe se obratio pred zvaničnicima.

“Naša država geografski je okružena državama članicama EU, ali smo bili na periferiji političke pažne EU”, rekao je Dimitrov.

Povezani članci

Mekalister: Vladavina prava najvažnija za Srbiju

EWB

Brnabić: Države EU ne znaju za važne stvari koje su počele da funkcionišu u regionu

EWB

Oštre reakcije vlasti na rezoluciju Evropskog parlamenta

EWB