fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Minut ćutanja u Evropskom parlamentu zbog stradalih u masovnim ubistvima u Srbiji

Foto: Print screen

STRAZBUR – Plenarna sednica Evropskog parlamenta započela je minutom ćutanja za sve stradale u masovnim ubistvima koja su se prošle nedelje dogodila u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca.

Predsednica Evropskog parlamenta  Roberta Mecola uputila je u ime te institucije saučešće porodicama i prijateljima poginulih, a povređenima poželela brz oporavak. “Naše misli su uz vas”, rekla je ona.

Foto: Screenshot/EP

Podsećamo, minutom ćutanja Evropski parlament odao je počast ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću 2003. godine.

Foto: Screenshot/EP

Proteklih dana, brojni evropski zvaničnici izjavili su saučešće porodicama nastradalih, a povređenima poželeli brz oporavak. Delegacija Evropske unije u Srbiji odložila je sve događaje i kampanje povodom Dana Evrope, umesto toga 9. maja na Kalemegdanskoj tvrđavi biće otkrivena cvetna instalacija koja će prikazati EU i Srbiju zajedno u odavanju počasti i biti izraz solidarnosti sa porodicama i prijateljima žrtava.

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju podneo je i usmeni amandman na izveštaj o Srbiji u kom se najoštrije osuđuju masovna ubistva u Srbiji u maju 2023. godine.

Povezani članci

Jakovčić: Za EP sloboda medija je osnov demokratije

EWB

Vlast odbacuje kritike iz Evropskog parlamenta o izbornom procesu

EWB

Žene na Zapadnom Balkanu nedovoljno zastupljene u politici

EWB