fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Izdvojeno

Mirćea Džona je sledeći zamenik generalnog sekretara NATO-a

Mirćea Džoana; Foto: Flickr / Partidul Social Democrat

BRISEL- Generalni sekretar NATO-a Jens Soltenberg je imenovao Mirćeu Džonu iz Rumunije kao sledećeg zamenika generalnog sekretara. On će zameniti Rozu Getemiler iz SAD, koja je na tu poziciju došla oktobra 2016. godine.

“Zadovoljstvo mi je da saopštim da će Mirčea Džona biti zamenik generalnog sekretar NATO-a. On je vatreni zagovornik transantlantskih odnosa i na ovoj dužnosti će iskoristiti svoje dugo diplomatsko iskustvo”, rekao je Stoltenberg.

On je izrazio zahvalnost Rozi Getemiler naglasivši da su njene diplomatske veštine i njena ekspertiza kada je u pitanju međunarodna bezbednost bile od “neprocenjive vrednosti za Savez, dok NATO nastavlja da se prilagođava sve više nepredviljivoj bezbednosnoj okolini.”

Ko je Mirćea Džona?

Mirće Džona je učestvovao u trci za predsednika Rumunije 2009. godine. Bio je predsednik rumunskog Senata između decembra 2008. i novembra 2011. godine, kao i predsednik Socijalnodemokratske partije između 2005. i 2010. godine.

Između 2012. i 2014. godine bio je predsednik Zajedničkog komiteta rumunskog Senata i Zastupničkog doma koji se ticao rumunskog pristupanju Šengenskoj zoni, kao i Visoki predstavnik rumunske vlade za strateške ekonomske projekte i javnu diplomatiju. Takođe bio je član rumunske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Mirćea je osnivač i predsednik Instituta Aspen u Rumuniji. U njegovoj ranoj karijeri, Mirćea je imao uspešnu diplomatsku aktivnost. Između 2000. i 2004, bio je ministar spoljnih poslova Rumunije, a takođe je bio Predsedavajući OEBS-a 2001. godine i lični izaslanik Predsedavajućeg OEBS-a u Gruziji 2005. godine.

Mirćea Džona će svoj mandat započeti sredinom oktobra 2019. godine

Povezani članci

Da li je zabrinutost za životnu sredinu geopolitička ocena poslanika Evropskog parlamenta?

EWB

BOŠ: Pet godina inicijative “Progovori o pregovorima”

EWB

[EWB Intervju] Milićević: Volja naroda za vladavinom prava nedostaje u borbi protiv korupcije

Nikola Cuckić