fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Mirel: Srbija i Crna gora ne mogu ništa da izgube prihvatanjem nove metodologije

Pjer Mirel; Photo: Flickr/EUISS

PARIZ – Srbija i Crna Gora trebalo bi da prihvate novu metodologiju proširenja EU, budući da njome mogu samo da dobiju, rekao je Pjer Mirel bivši direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje u intervjuu za European Western Balkans. 

Mirel je istakao da su se pregovori o članstvu predugo pridržavali običaja otvaranja i zatvaranja poglavljavlja, daleko od bilo kakve sektorske doslednosti, te da je reformisana metodologija pristupanja pozitivna, posebno u pet aspekata.

Kako objašnjava, novim klasterskim pristupom, koji donosi nova metodologija, proces proširenja trebalo da bude ubrzan u ekonomskim sektorima, i to prevashodno kada je reč o unutrašnjem tržištu.

“Pristup klastera omogućiće jači fokus na sektore poput unutrašnjeg tržišta, koji bi trebalo da se dopadne interesnim grupama, u ovom slučaju ekonomskim operaterima”, izjavio je Mirel, dodajući da bi zatvaranje klastera otvorilo zemljama kandidatima učešće u programima EU.

On je rekao da iako je mnogo toga urađeno, a i dalje se radi, ipak nije dovoljno – a da bi finansijska pomoć, između ostalog trebalo da bude upućena zdravstvenim sektorima zemalja regiona, kao i sektorima obrazovanja, koji su u veoma lošem stanju.

Na pitanje hoće li ovi podsticaji biti dovoljno atraktivni da se podstakne proces proširenja i izbegne zaostanjanje, Mirel je naglasio da je ključ za napredak politička spremnost obe strane, bez obzira na pristupni okvir.

“Na strani kandidata da izvrše svoje obaveze, a na strani EU da izvode zaključke iz zaostalih situacija i da ispune svoja obećanja kada se ispune uslovi”, rekao je Mirel dodajući da ukoliko EU ne ispuni svoja obećanja nijedna metodologija ne može da promeni situaciju.

Mirel je za EWB rekao da Crna Gora i Srbija prihvatanjem nove metodologije nemaju šta da izgube.

“Pogledajte Crnu Goru, otvorena su 32 poglavlja, samo 3 zatvorena, to se nikad nije dogodilo. Mislim da mogu samo dobiti prihvatanjem nove metodologije”, poručio je bivši direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje.

Mirel je zaključio da se ključne reforme ne preduzimaju i lako je okriviti zemlje članice EU, posebno nakon odluke iz oktobra prošle godine kada su Francuska, Danska i Holandija odbile da otvore pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Pjer Mirel prošlog septembra objavio je svoj “non-pejper” o reviziji pregovaračkog okvira za zemlje Zapadnog Balkana za fondaciju Robert Šuman i time pokrenuo raspravu o reformi procesa proširenja. Njegovi predlozi su uticali na kasnije “non-pejpere” Francuske i drugih država članica, kao i na reformisanu metodologiju koju je predložila Evropska komisija, a na kraju Savet usvojio u martu ove godine.

Povezani članci

Dačić: Prevelika očekivanja od Srbije, EU jasno da kaže šta želi

EWB

Han: Srbija dobro napreduje, otvaranje dva nova poglavlja nije nerealno

EWB

Miščević: Pre kraja godine očekujemo još tri poglavlja

EWB