fbpx
European Western Balkans
Politika

Miščević: Članice mogu dati “zeleno svetlo” za pet poglavlja

Vlahović, Miščević, Svilanović; Foto: Tanjug / Rade Prelić

KOPAONIK – Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević izjavila je večeras da u ovom trenutku države članice mogu dati zeleno svetlo za otvaranje pet pregovaračkih poglavlja, a da Srbija radi i na ostalim pregovaračkim pozicijama.

Miščević je na Kopaonik biznis forumu precizirala da se četiri pregovaračke pozicije nalaze u odboru komiteta za proširenje, a da će peta koja se odnosi na ekonomsku i monetarnu uniju biti prosleđena sledeće sedmice.

“To znači da u ovom momentu države članice mogu dati zeleno svetlo za otvaranje pet pregovaračkih poglavlja”, rekla je Miščević.

Srbija, kako je podsetila, ima 12 otvorenih i dva privremeno zatvorena poglavlja.

Ona je navela i da strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan nije dokument država članica već Evropske komisije, te da se ne zna kada će je i u kojoj formi države prihvatiti.

“Ima jako puno znakova pitanja šta države članice misle o ovom dokumentu”, kazala je Miščević i pojasnila da 2025. godina nije “obećana” godina.

Miščević je kazala da je u našem interesu da otvorimo što više poglavlja, ali i da ih zatvorimo, jer je to povezano sa ispunjavanjem merila.

Prema njenim rečima, 17. aprila će se proceniti napredak svake države Zapadnog Balkana u oblasti vladavine prava.

“Otvaranje poglavlja nije nesto sto građani primete, ali itekako potera administraciju da radi posao. Otvaranje poglavlja nas sve zajedno u srpskoj vladi tera da razgovaramo jako puno i znači veliki rad na pregovaračkom procesu”, kazala je Miščević.

Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju je na panelu “Pozicija Srbije u procesu pristupanja EU” rekao da strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan sadrži najjasnije poruke do sada.

On je ocenio da je reč o snažnoj podršci i da se računa na Zapadni Balkan, navodeći da su jasno pomenuti “frontraneri” – Srbija i Crna Gora uz poruku ostalim zemljama da će proces pristupanja biti zasnovan na učincima.

“Otvaraju se vrata koja su 15 godina bila zatvorena. U nekim sektorima kao što su obrazovanje, socijalna politika, zdravstvo za koje možemo da kazemo da su bili stavljeni u stranu sada im se daje prvenstvo”, rekao je Svilanović.

Kaže da je potrebno i da nas građani EU vide kao sebi jednakima u ekonomskom smislu, vladavini prava i nekim drugim oblastima što, kako navodi, sada nije slučaj.

Govoreći o strategiji EK, Svilanović je primetio da je tekst “razblažen” nekoliko dana pred objavljivanje i da je u njemu izbrisana 2019. godina koja se odnosila na dijalog sa Prištinom, dok se 2025. pominje kao perpsektiva.

Povezani članci

Liht: Crvene linije fleksibilnije nego što ponekad vidimo

EWB

Šabić i Fabrici o evrointegracijama Srbije i Akcionom planu za Poglavlje 23

EWB

Fabrici sa ministrom za rad o poglavljima 2 i 19

Marko Mečanin