fbpx
European Western Balkans
Politika

Miščević: Članice mogu dati “zeleno svetlo” za pet poglavlja

Vlahović, Miščević, Svilanović; Foto: Tanjug / Rade Prelić

KOPAONIK – Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević izjavila je večeras da u ovom trenutku države članice mogu dati zeleno svetlo za otvaranje pet pregovaračkih poglavlja, a da Srbija radi i na ostalim pregovaračkim pozicijama.

Miščević je na Kopaonik biznis forumu precizirala da se četiri pregovaračke pozicije nalaze u odboru komiteta za proširenje, a da će peta koja se odnosi na ekonomsku i monetarnu uniju biti prosleđena sledeće sedmice.

“To znači da u ovom momentu države članice mogu dati zeleno svetlo za otvaranje pet pregovaračkih poglavlja”, rekla je Miščević.

Srbija, kako je podsetila, ima 12 otvorenih i dva privremeno zatvorena poglavlja.

Ona je navela i da strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan nije dokument država članica već Evropske komisije, te da se ne zna kada će je i u kojoj formi države prihvatiti.

“Ima jako puno znakova pitanja šta države članice misle o ovom dokumentu”, kazala je Miščević i pojasnila da 2025. godina nije “obećana” godina.

Miščević je kazala da je u našem interesu da otvorimo što više poglavlja, ali i da ih zatvorimo, jer je to povezano sa ispunjavanjem merila.

Prema njenim rečima, 17. aprila će se proceniti napredak svake države Zapadnog Balkana u oblasti vladavine prava.

“Otvaranje poglavlja nije nesto sto građani primete, ali itekako potera administraciju da radi posao. Otvaranje poglavlja nas sve zajedno u srpskoj vladi tera da razgovaramo jako puno i znači veliki rad na pregovaračkom procesu”, kazala je Miščević.

Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju je na panelu “Pozicija Srbije u procesu pristupanja EU” rekao da strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan sadrži najjasnije poruke do sada.

On je ocenio da je reč o snažnoj podršci i da se računa na Zapadni Balkan, navodeći da su jasno pomenuti “frontraneri” – Srbija i Crna Gora uz poruku ostalim zemljama da će proces pristupanja biti zasnovan na učincima.

“Otvaraju se vrata koja su 15 godina bila zatvorena. U nekim sektorima kao što su obrazovanje, socijalna politika, zdravstvo za koje možemo da kazemo da su bili stavljeni u stranu sada im se daje prvenstvo”, rekao je Svilanović.

Kaže da je potrebno i da nas građani EU vide kao sebi jednakima u ekonomskom smislu, vladavini prava i nekim drugim oblastima što, kako navodi, sada nije slučaj.

Govoreći o strategiji EK, Svilanović je primetio da je tekst “razblažen” nekoliko dana pred objavljivanje i da je u njemu izbrisana 2019. godina koja se odnosila na dijalog sa Prištinom, dok se 2025. pominje kao perpsektiva.

Povezani članci

Fon Kramon: Nadam se da će pristup nove vlade Nemačke biti više zasnovan na vladavini prava

FoNet

Produžen mandat misiji EULEX na Kosovu do 2025. godine

EWB

Izostala reakcija vlasti na “zeleno svetlo” za Severnu Makedoniju i Albaniju

EWB