fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Miščević: Članstvo Srbije u EU važno i za Uniju

BRISEL – Šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević, govorila je o značaju Srbije za EU, o napretku koji je ostvaren otvaranjem novih poglavlja i sprovođenjem reformi i o brojnim izazovima usled unutrašnjih pitanja koje Srbija rešava i brojnih problema unutar EU, u intervjuu za Nezavisnu balkansku novinsku agenciju (IBNA) .

Na pitanje kako ocenjuje značaj učešća Srbije u Evropskoj uniji, Miščević navodi da vidi Srbiju u EU kao zemlju koja može da doprinese daljem razvoju Unije vodeći se njenim vrednostima, dok, u isto vreme, pomaže sebi.

“Pogledajte jedan očigledan primer – nedavnu migracionu krizu, gde je Srbija bila veoma važan deo odgovora na ovu situaciju i, kao i Grčka, pokazala da deli evropske vrednosti solidarnosti i tolerancije” , kazala je Miščević.

Miščević takodje ukazuje na značaj podrške suseda Srbije koji su već u Evropskoj uniji, posebno Grčke, Bugarske i Rumunije na koje gleda kao na “naš glas” u Uniji, jer oni razumeju napore koje Srbija ulaže po pitanju reformi i probleme sa kojima se suočava.

U vezi sa otvaranjem novih poglavlja, ona naglašava da je otvaranje novih poglavlja samo početak puta ka EU i da se moramo koncentrisati na stvarnu primenu zakona.

“Ovo je naš glavni argument kada se pozivamo da otvorimo onoliko poglavlja za koliko smo spremni: pomeranje fokusa ne na stvaranje harmonizovanih zakona već stvaranje mogućnosti našim ljudima da koriste ove zakone i poboljšaju svoj život” , navodi Miščević za IBNA.

Na pitanje o mogućnosti da nerešeno pitanje Kosova opstruiše proces pristupanja Srbije, Miščević naglašava da dijalog o normalizaciji nije i ne može biti dijalog o statusu i da je Srbija spremna da nastavi započeti proces normalizacije odnosa, ali da napredak u ovom procesu ne zavisi isključivo od jedne strane.

“Takođe je potrebna i druga strana da bi se uvidela važnost ove vrste debate” , naglasila je ona, osvrćući se na neispunjavane obaveze u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

Miščević se takođe osvrće na brojne probleme sa kojima se EU suočava, uključujući i Bregzit, ali smatra da smo mi deo rešenja, a ne dodatni problem.

“Čak i naš veliki interes za pridruživanje Uniji koja je u tako teškom trenutku u svojoj istoriji je snažan argument da je ideja o EU i dalje veoma atraktivna” , zaključuje ona.

Povezani članci

Fon Kramon: EK kompromituje standarde vladavine prava u interesu osovine Orban-Vučić

EWB

Falzon: Nastojaćemo da prenesemo iskustva u pregovorima sa EU

EWB

EU samit: Jasno potvrditi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

EWB