fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Miščević, Dragojlović: Važno učešće civilnog društva u procesu pristupanja Srbije EU

Foto: NKEU

BEOGRAD – Dokle se stiglo u procesu evropskih integracija i kakvo je stanje u svakom poglavlju, teme su četvrte plenarne sednice Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) koja će biti održana u ponedeljak u Narodnoj skupštini. Pored predstavnika civilnog sektora, sednici će prisustvovati i predstavnici Vlade, Radnih grupa, Pregovaračkog tima, diplomatskog kora, donatorske zajednice i mediji.

Na početku sednice biće predstavljeni dosadašnji rezultati rada Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, nakon čega sledi diskusija „Proces pregovora Srbije sa Evropskom unijom – Ostvareni razultati i planovi za naredni period“.

Učesnici diskusije biće predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Vlade Republike Jadranka Joksimović i šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević, a razgovor će moderirati koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović.

Na kraju plenarne sednice predviđeno je da po jedan član iz svake Radne grupe predstavi kakvo je trenutno stanje u poglavlju kojim se ta radna grupa bavi, čime će javnosti biti predstavljeno koliko je Srbija napredovala u svakom od poglavlja.

Povodom četvrte plenarne sednice Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, šefica Pregovaračkog tima Tanja Miščević, osvrnula se na važnost uloge civilnog društva u procesu pristupnih pregovora.

„Uključivanje civilnog društva u proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji omogućava veću širinu mišljenja i pogleda u okviru procesa za čiji je uspeh inkluzivnost važan činilac, jer se on odnosi i utiče na svaki deo društva. Zbog toga je civilno društvo, preko Nacionalnog konventa za Evropsku uniju, uključeno u proces usvajanja svih dokumenata iz pregovaračkog procesa, koji omogućavaju otvaranje poglavlja“, smatra Tanja Miščević.

Ona dodaje i da je Konvent prvi put potpuno bio uključen u pravljenje akcionih planova i strategija za različite oblasti u pregovaračkom procesu, a neke od njih su poglavlje 1 (Sloboda kretanja robe), 3 (Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga), 11 (Poljopriveda i ruralni razvoj).

Na sednici će takođe biti reči i o trećem setu preporuka za vođenje pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom u Knjizi preporuka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

„Knjiga preporuka Nacionalnog konventa predstavlja svedočanstvo o tome kako su pregovori Srbije sa Evropskom unijom vođeni, kojom dinamikom i sa kojim ključnim temama i tačkama pregovora, kakvi su bili stavovi Vlade, a kakvi civilnog društva o njima. Struktuirana je tako da daje pregled sadržaja poglavlja, ključne delove dokumenata na bazi kojih se pregovori vode, pregled aktivnosti koje su Radne grupe imale i preporuke i mišljenja koje su tom prilikom nastajale“, objašnjava koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović.

Koordinatorka NKEU dodaje i da je sada, nakon tri godine, moguće izmeriti realan uticaj preporuka civilnog društva koje su na ozbiljan i kritički način doprinele sadržaju dokumenata na bazi kojih se vode pregovori, jer su po prvi put upoznati sa činjenicama koje su preporuke usvojene, a koje nisu i zbog čega.

Plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji je zajednička sednica svih Radnih grupa. Takođe, to je prilika da organizacije civilnog društva u prisustvu predstavnika Vlade Republike Srbije, Pregovaračkog tima i Narodne skupštine pokrenu dijalog o ključnim aspektima dalje integracije u Evropsku uniju i dobiju informacije osadržaju i dinamici pregovora Srbije i Evropske unije.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je platforma civilnog društva, koja danas okuplja oko 700 organizacija i čiji je cilj da aktivno doprinosi sadržaju pregovora sa Evropskom unijom, uz transparetnost procesa i dostupnost informacija kroz ostvarenje dijaloga između predstavnuka nevladinih organizacija, stručnjaka, privrede, sindikata i profesionalnih udruženja sa jedne strane i predstavnika Vlade sa druge strane.

Povezani članci

Fregzit ili jača EU –  Šta će doneti rezultati predsedničkih izbora u Francuskoj?

Marina Zec

[EWB Intervju] Fon Kramon: Moramo ubediti EPP da njihov odnos prema Vučiću ruši kredibilitet EU

Aleksandar Ivković

[BSF] Šta će biti rezultat prvog sastanka Vučića i Kurtija?

Tanjug