fbpx
European Western Balkans
Politika

Miščević i Kopman o evropskim integracijama Srbije

Foto: MEI

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Tanje Miščević sastala se u ponedeljak u Beogradu sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom sa kojim je razgovarala o načinima da se dodatno unapredi i ubrza proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, posebno u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, ali i u drugim pregovaračkim poglavljima.

Kako se navodi u saopštenju MEI, Miščević je informisala Kompana o reformskim prioritetima posebno važnim za pregovarački proces, a naročito o sprovođenju ustavnih amandmana, sprovođenju medijske strategije kroz inkluzivan proces izrade predloga za izmenu Zakona o javnom informisanju, kao i Zakona o elektronskim medijima, u kojem učestvuju i predstavnici medijskih udruženja i medijski eksperti, kao i predstavnici OEBS, Saveta Evrope i EU, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kada je reč o usklađivanju sa Spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ministarka Miščević je naglasila da je procenat usklađenosti trenutno 55 odsto, ali da je to mnogo više od samog procenta, imajući u vidu i podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine koju joj Srbija pruža u svim međunarodnim organizacijama, pružanje humanitarne pomoći toj državi, kao i sa druge strane, usklađivanje sa viznim režimom EU, saradnju sa Fronteksom i državama članicama u sprečavanju ilegalnih migracija i borbi protiv trgovine ljudima, učešće Srbije u misijama EU u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Sagovornici su se saglasili i da je važno da mehanizam praćenja sprovođenja reformi u svim pregovaračkim poglavljima bude takav da omogući da rezultati budu vidljiviji i da omoguće brži napredak u pregovorima, pod uslovom kontinuiranog napretka u reformama. Takođe, bilo je reči i o jačanju administrativnih kapaciteta kako bi se efikasnije sprovodile reforme iz pregovaračkog procesa, a posebno u delu javne uprave, angažovane u planiranju, programiranju i sprovođenju finansijske pomoći EU.

Govoreći o medijskom ambijentu i reformama, Kopman je istakao da novo zakonodavstvo, koje je trenutno u fazi završne izrade, treba da odražava slovo i duh usvojene medijske strategije i akcionog plana i da ukupan ambijent za ostvarivanje slobode izražavanja bez ometanja treba još dodatno ojačati u praksi.

Gert Jan Kopman posebno je govorio o potrebi da se zajednički unaprede procedure programiranja IPA 3, Instrumenta za pretpristupnu pomoć 2021 – 2027, kako bi taj proces bio delotvorniji, efikasniji ali i dodatno prilagođen potrebama država korisnica u procesu pristupanja EU, dodaje se u saopštenju.

Gert Kopman sastao se i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić. Nakon sastanka izjavio je da evropske integracije Srbije treba da budu ubrzane i ocenio da region može da bude motor pokretač Evrope, zahvaljujući ekonomskim reformama.

Naglasio važnost toga da se održi zamah u reformama u Srbiji i celom regionu, posebno u vladavini prava i drugim prioritetnim oblastima, saopštila je vlada u Beogradu.

Sastanci u Beogradu bili su prvi u okviru Kopmanove posete regionu Zapadnog Balkana. Na čelu Direktorata Evropske komisije za proširenje Kopman se nalazi od sredine januara ove godine. Kako je tada izjavio, čast mu je da radi na pitanjima proširenja EU u “ogromnim izazovima u trenutnoj geopolitičkoj klimi”.

Gert Jan Kopman na čelu Generalnog direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju

Povezani članci

Evropski poslanici iz redova socijaldemokrata: Srpski lideri ugrožavaju demokratiju

EWB

Klajne-Brokhof: Srbija izabrala gde želi da bude

EWB

Debata “Zamišljanje budućnosti Balkana”

EWB