fbpx
European Western Balkans
Politika

Miščević i Rot o evropskim integracijama Srbije

Mičević i Rot; Foto: MEI

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević sastala se u utorak sa predsednikom Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihaelom Rotom i tom prilikom ga upoznala sa reformama koje Srbija sprovodi u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Miščević je izrazila očekivanje da će Srbija u narednom periodu otvoriti klaster tri u pregovorima za članstvo sa EU, koji je vezan za konkurentnost i inkluzivni rast. Kako se navodi u saopštenju, posebno je bilo reči o reformama u oblasti vladavine prava, sprovođenju reforme pravosuđa, implementaciji medijske strategije, radu na borbi protiv korupcije i unapređenju poštovanja ljudskih prava.

Mihael Rot je naglasio značaj koji ima proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine za nastavak evropskog puta Srbije, ali je i naglasio važnost usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, kao pokazateljem evropske solidarnosti u teškim vremenima za naš kontinent.

Ukazao je i na neophodnost strukturnih reformi i u strateški važnim sektorima poput energetike i energetske infrastrukture, ističući da one doprinose stabilnosti i napretku.

Sagovornici su se složili o značaju komuniciranja evropskih vrednosti i standarda, partnerstva i pomoći EU u procesu evropske integracije Srbije. Kako je rečeno, to nije samo objašnjenje trenutnog procesa pregovora, već i značajan element priprema za članstvo u EU.

 

Povezani članci

Fabrici: Tempo pristupanja Srbije zavisi od reformi

EWB

Joksimović i Fabrici: Reforme otvaraju vrata EU

EWB

Zvanični Beograd oštro o hitnoj rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji

EWB