fbpx
European Western Balkans
Politika

Miščević i Varhelji o najvažnijim elementima napretka Srbije ka EU

Foto: MEI

BRISEL – Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da je danas u Strazburu imala „veoma otvoren razgovor“ sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem o ‘“najvažnijim elementima napretka koje je potrebno da Srbija pokaže u procesu evropskih integracija“, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije. Ministarka za evropske integracije boravi u Briselu i Strazburu u prvoj zvaničnoj poseti nakon preuzimanja dužnosti.

„Danas sam u Strazburu imala sastanak sa komesarom Varhejijem. Ovo nije moje prvo viđenje sa komesarom, ali jeste u ovom kapacitetu. Imali smo vrlo otvoren sastanak, koji je zapravo sažimanje godišnjeg izveštaja i stavljanje akcenta na najvažnije elemente napretka koje je potrebno da Srbija pokaže u procesu evropskih integracija“, rekla je Miščević za Tanjug.

Ona je dodala da su razgovarali i o potrebi da se građanima pokažu koristi procesa evropskih integracija za svakodnevni život.

„Jedan od odličnih primera je hitna pomoć u energetici, to je 165 miliona evra koje je, u svojoj poseti Beogradu, predstavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Ta sredstva odlaze kao pomoć građanima i malim i srednjim preduzećima. To je velika i važna stvar koja govori o benefitu približavanja EU“, naglasila je Miščević.

Miščević je u ponedeljak, u Briselu bila na sastanku sa komesarkom za unutrašnje poslove EU Ilvom Johanson, predstavnicima spoljnopolitičke službe EU i svih zemalja članica EU.

Kako je Miščević rekla za Tanjug, komesarka Johanson „je stavila akcent na saradnju u sprečavanju migratornih tokova, ali smo isto tako otvorili razgovor o sprovođenju obaveza iz poglavlja koje se odnose na pravdu i bezbednost, kao i na borbu protiv organizovanog kriminala“.

Sa predstavnicima evropske spoljnopolitičke službe tema je bila „usklađivanje sa spoljnopolitičkim odlukama EU i drugim elementima spoljne politike Unije, kao što je učešće u misijama EU, bilo vojnim, bilo civilnim i prihvatanje odluka u drugim međunarodnim organizacijama“, rekla je Miščević.

Ona je istakla da je ova tema „i te kako prisutna jer se jako dobro vidi da je usklađivanje sa spoljnopolitičkim stavovima jedan od najvažnijih prioriteta u definisanju pravca određivanja naših odnosa sa EU“.

Što se tiče sastanka sa predstavnicima svih zemalja članica u Briselu, Miščević je rekla da je zajedno sa Branislavom Stojanovićem, koji je pomoćnik ministra pravde i Goranom Lukićem iz Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavila prioritete u vladavini prava i planove rada Vlade Srbije.

„Posebno smo stavili akcenat na ono što treba da bude urađeno u domenu vladavine prava i medijskih sloboda“, rekla je Miščević.

Ministarka je i u Strazburu razgovarala sa predstavnicima Evropskog parlamenta, gde se najpre sastala sa Dejvidom Makalisterom, koji je na čelu Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu (AFET). Miščević je najavila da sutra nastavlja razgovore u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje – zajedničkom odboru poslanika Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta.

Kako je Evropski parlament ranije saopštio, na ovom redovnom sastanku će se razgovarati o usklađivanju Srbije sa zajedničkom evropskom politikom, a biće reči i o dijalogu Beograda i Prištine. Predviđene teme su i pregovori za članstvo, pre svega merila u poglavljima 23 i 24, zatim poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama, a na agendi je i klaster 3 za konkurentnost i inkluzivni rast sa fokusom na ekonomski razvoj, saopštio je Evropski parlament

Povezani članci

Kocijančič: Proširenje je proces, a cilj dobrobit cele Evrope

Tanjug

Mediji u Srbiji znatno pozitivnije o Kini i Rusiji nego o EU i SAD

EWB

Od unije Srbije i Kosova, do kritika mogućih postupaka

EWB