fbpx
European Western Balkans
Društvo

Miščević: Inovacije su postale nova sloboda unutar EU

Tanja Miščević, Vladimir Marić i Nikola Radovanović; Foto: Tanjug/ Rade Prelić

BEOGRAD – U Zavodu za intelektualnu svojinu danas je obeležen Svetski dan intelektualne svojine, na kome je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević poručila da su inovacije postale nova sloboda unutar EU.

“Sloboda kretanja inovacija, novina i svega onoga što se u bilo kojoj od država članica stvori kroz intelektualnu svojinu je dostupna svima unutar EU, a ta sloboda kretanja je samo po sebi izazovna stvar”, rekla je Miščević, ističući važnost zaštite intelektualne svojine.

Srbija je, kaže ona, potpuno spremna za otvaranje pregovora o poglavlju 7 koje se odnosi na intelektualnu svojinu, ali da za sada nije poznato kada će biti otvoreno, te da Srbija u vezi sa tim poglavljem dobija brojna pitanja zemalja članica.

Navodeći neverovatan učinak i značaj svih industrija koje se zasnivaju na intelektualnoj svojini na bruto domaći proizvod i razvoj države, Miščević je rekla da je ta oblast još jedan od prostora za koje svakako možemo biti jako zainteresovani.

“Učenje o potrebi zaštite intelektualne svojine je početak početka, isto kao kod zaštite životne sredine koja ne počinje čišćećem nego učenjem o tome da ne treba prljati”, kaže Miščević i navodi da inovativna delatnost i inovacija sama po sebi nema veliki značaj ako ne dođe do njene primene u praksi.

“Primena, čini mi se, da je manjakava kod nas u Srbiji. Treba da se pozabavimo time kako da zaista za neke nove Pupine, Tesle, decu koja prave solarni punjač za mobilne uređaje, koji je toliko interesovanja u Briselu izazvao, omogućimo da svoje inovacije i primene u praksi”, naglasila je Miščević.

Istakla je i da odgovor na pitanje kako povezati inovacije, istraživanje i razvoj sa privredom moramo da tražimo svi zajedno, uključuju i industriju, te da tu ima puno prostora za dobro delovanje u cilju primene znanja i nauke kroz inovacije i zaštitu intelektualne svojine.

V.d. direktora Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Vladimir Marić istakao je da se Srbija danas bori da stvori bolji društveni ambijent gde se poštuje intelektualna svojina kako bi naši umetnici i naučnici i svi koji se bave kreativnim radom ostali u svojoj zemlji i sa svojim narodom.

Ističe da je Srbiji potrebna dosledna i efikasna zaštita intelektualne svojine, navodeći da strani investitori traže da im se garantuje zaštita njihovih patenata, žigova i geografskih oznaka porekla.

“Taj posao nije lak, a posebno ne može da se završi preko noći”, kaže Marić na obeležavanju Svetskog dana inovacija, koji je ustanovila Svetska organizacija za inovacije, uz ovogodišnju poruka da “Inovacija unpaređuje život”.

Prema rečima Marića, u industrijama u EU koje intenzivno koriste intelektualnu svojinu i industrijama koje su sa njima povezane danas radi 82,2 miliona zaposlenih.

Te industrije su, dodaje, od 2011. do 2013. godine stvorile ukupno 42 odsto bruto domaćeg proizvoda EU, odnosno 5,7 triliona evra.

Povezani članci

Evropski sud za ljudska prava odustao od izricanja privremene mere protiv Srbije zbog izostanka podrške najugroženijima

EWB

[BSF] Šta će biti rezultat prvog sastanka Vučića i Kurtija?

Tanjug

[Tour d’Europe] Poljska pristupanjem EU nije izgubila nacionalni identitet

EWB