fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Pregovori

Miščević: Nadam se otvaranju četiri poglavlja u junu

Tanja Miščević; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je da se nada da će četiri nova poglavlja biti otvorena u junu i istakla da je cilj Srbije da sva poglavlja budu otvorena do kraja 2018. godine.

Miščević je za današnju “Politiku” precizirala da je reč o poglavljima 7 (o intelektualnoj svojini) i 29 (o carinskoj uniji), za koje se pregovaračke pozicije Beograda već nalaze u Briselu i poglavljima 6 (o kompanijskom pravu) i 30 (o ekonomskim odnosima), na kojima se u Beogradu uveliko radi.

“Mi ćemo sa ova četiri poglavlja biti potpuno spremni, odnosno predati svu dokumentaciju koja je potrebna već do kraja ovog meseca, a onda države članice dalje ocenjuju kada će i da li će doći do otvranja poglavlja”, rekla je Miščević.

Upitana o kompleksnosti tih poglavlja, objasnila je da sem poglavlja koja se odnose na obrazovanje, kulturu i mlade i istraživanje i razvoj koja smo već otvorili i zatvorili, nijedno drugo poglavlje nema takvu vrstu automatskog zatvaranja.

Naš cilj jeste, dodaje, i to je bio zadatak pregovaračkih pozicija, da najpre sagledamo stanje u kome se trenutno nalazimo kada je reč o prenošenju prava i evropskih standarda u domaće pravo.

“U poglavljima – carinska unija, kompanijsko pravo, intelektualna svojina i spoljni ekonomski odnosi, mi što se stepena i nivoa zakonodavstva tiče, stojimo jako dobro i posao u narednom periodu ne bi trebalo da bude težak”, navodi Miščević.

Nema, kaže, puno pravila u oblasti kompanijskog prava i spoljnih ekonomskih odnosa, jer je to članstvo u STO koja vodi ovaj posao, a u oblasti prava intelektualne svojine stojimo jako dobro i na dobrom smo nivou.

“Ovde će naš akcenat biti na implementaciji. Ono što treba da dokažemo tokom razgovora o zatvaranju ovih poglavlja jeste da smo u stanju da implemetiramo sve ono što smo usvojili u domaćem pravu”, zaključila je Miščević.

Miščević je danas bila na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije na kojem je predstavila izveštaj o pregovorima o pristupanju Srbije EU tokom predsedavanja Slovačke od juna do decembra 2016. i i izveštaj za period januar – mart ove godine, koji su članovi odbora usvojili.

Odgovarajući na pitanje članice odbora iz DS Gordane Čomić da li će biti pomaka u usvajanju izveštaja o skriningu za poglavlje 31 koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku do kraja 2017. godine s obzirom na protivljenje Baltičkih zemalja i Poljske, Miščević je rekla da procenjuje da će se to dogoditi do kraja ove godine.

“Mislim da će Estonija, koja će u drugoj polovini godine biti predsedavajuća EU, biti zainteresovana da izveštaj sa skrininga bude usvojen”, rekla je Miščević.

Kaže da EU nema jedinstvenu politiku prema Rusiji i da Unija ima prinudne mere prema Rusiji u konkretnom slučaju, te da je obaveza i države kandidata kao i države članice da nastoje da se usklađuju.

Podsetila je da je obaveza Srbije da, kao država koja ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, postupno usklađuje svoju spoljnu politiku do momenta članstva.

“Možemo tumačiti na različite načine. Ne da ne želimo, nismo u stanju da se u potpunosti uskladimo, ali time ne kršimo ŠP”, navodi Miščević. Srbija je do sada otvorila osam poglavlja u pregovorima sa EU, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Na pitanje da li bi moglo da se dogodi da Malta ne sazove Konferenciju na kraju svog predsedavanja EU i da poglavlja ne budu otvorena, Miščević je odgovorila da ne vidi šta bi moglo da se dogodi, pa da bude takvog iznenađenja da do kraja malteškog predsedavanja ne otvorimo poglavlja za koja smo spremni.

“Uslov je da pripremimo pregovaračke pozicije. Stalno razgovaramo sa Maltežanima i u Briselu i ovde, oni znaju na čemu radimo. Prvi su koji, posle Evropske komisije, vide šta smo sve pripremili”, rekla je Miščević.

Uprkos tome što se EU suočava sa Bregzitom i pomeranjima na mestu predsedavajućeg Unije (Estonija će u drugoj polovini ove godine predsedavati umesto Britanije), Miščević je istakla da je cilj Srbije da sva poglavlja budu otvorena do kraja 2018. godine.

Kao primer da posustajanja nema, Miščević navodi i to da se u ovom momentu u Komisiji nalaze i dva akciona plana za poglavlja jedan, slobodno kretnje robe, kao i za poglavlje 19, socijalnu politiku i zapošljavanje, kao i da smo “gotovo spremni” i za usvajanje akcionog plana za poglavlje tri, o međusobnom priznavanju kvalifikacija.

“Radimo na svemu za šta imamo dokumenta, različitim tempom, koji naravno, zavisi i od zahteva u pregovaračkom procesu. Nekada to ide mnogo brže, pa nas pregovaračka pozicija iznenadi, a nekada nam otvori pitanja koja interno moramo da razrešavamo”, kazala je Miščević.

Povezani članci

Blaži jezik Evropske komisije posledica želje da se “otkoči” proces proširenja?

Sofija Popović

Objavljen peti godišnji izveštaj “Stanje demokratije u Srbiji”

EWB

Obeleženo 100 godina diplomatskih odnosa i Dan Švedske

EWB