fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Miščević: Potvrđena pregovaračka pozicija za poglavlje 30

Tanja Miščević; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Šefica pregovaračkog time Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je danas da je potvrđena pregovaračka pozicija za poglavlje 30.

Podsetivši da smo do sada zatvorili dva poglavlja, Miščević je napomenula da je suviše rano govoriti o zatvaranju nekih novih poglavlja, jer je za to, kaže, potrebno raditi puno pre svega na implementaciji.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara o proširenju EU, navela da taj proces ne upada u krizu, ali kaže, da trenutno nije baš visoko na listi prioriteta država članica.

Zbog traženja odgovora na teža pitanja, to se ne stavlja u prvi plan, ali je, dodaje Miščević, važno da taj proces nije zatvoren i da mi radimo na unutrašnjim reformama.

Kaže da će prvi izveštaj o vladavini prava biti predstavljen državama članicama u prvoj polovini maja.

“Evropska komisija predstavlja naše izveštaje u prethodnih pola godine u dva ciklusa od po tri meseca za poglavlja 23 i 24 i poseban Akcioni plan za zaštitu nacionalnih manjina”, rekla je Miščević.

Kako je rekla, sam izveštaj o vladavini prava će biti celokupna ocena i procena i sada ne znamo kako to u ovom momentu izgleda.

“Nakon tog izveštaja EK razgovarćemo sa državama članicama jer će svakako biti i pitanja i prostora za pojašnjenja. Ovo je prvi, a čeka nas još dosta takvih izveštaja”, rekla je Miščević na plenarnom zasedanju Nacionalnog konventa o EU.

Povezani članci

Brnabić: Počinjemo da povlačimo 80 miliona evra od EU u 2017.

EWB

Poglavlje 23 “koštalo” Srbiju otvaranja još jednog poglavlja

EWB

Litvanija traži novi izveštaj o skriningu za Poglavlje 31?

EWB