fbpx
European Western Balkans
Politika

Miščević sa Žiofreom: Članstvo Srbije u EU strateški cilj

Foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević razgovarala je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanueleom Žiofreom o predstojećim aktivnostima u procesu pristupanja Srbije EU i upoznala ga sa planovima na ubrzanju reformi, kako bi bila ostvarena korist za građane Srbije, saopštilo je Ministarstvo, prenosi FoNet.

Miščević je ponovila da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i da je država svesna svojih obaveza u integracijama u odnosu na političke, ekonomske i pravne kriterijume i da će nastojati da ih što pre dostigne.

Ona je izrazila zahvalnost Žiofreu na pomoći od 165 miliona evra za hitnu pomoć u oblasti energetike.

Žiofre rekao je da će bliska saradnja Delegacija sa Ministarstvom za evropske integracije i Ministarstvom finansija biti suštinski značjana za brže usvajanje reformi zarad građana Srbije i za sprovođenje Ekonomsko-investicionog plana EU.

On je istakao da će ukupni tempo pristupnih pregovora Srbije će i dalje zavisiti posebno od reformi u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom.

Kada je reč o vladavini prava, Žiofre je dodao da je potreban dalji rad i politička posvećenost kako bi se nastavile i produbile reforme i otklonili nedostaci, posebno u ključnim oblastima pravosuđa, slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija, slobode okupljanja i procesuiranju ratnih zločina pred domaćim sudovima.

Povezani članci

Hodžaj: Priština za nastavak dijalog, ali sa jasnim ciljevima

EWB

Dačić: EU je ovde popularnija nego u nekim zemljama EU

EWB

Poslanici EP u pismu Varheljiju upozoravaju na uznemirujuću situaciju u Srbiji sa poštovanjem ustavnih i ljudskih prava

EWB