fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Miščević: Srbija otvara tri nova poglavlja do kraja godine

Tanja Miščević; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Kako prenosi N1, Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima sa Srbije sa EU, izjavila je za agenciju Fonet da postoje ozbiljne šanse da Srbija do kraja godine otvori još tri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), kao i da u Brisel pošalje dva nova.

Tri poglavlja koja bi trebala da se otvore do kraja godine su o pravu privrednih društava (Poglavlje 6), spoljnim ekonomskim odnosima (Poglavlje 30) i finansijskim i budžetskim pitanjima (Poglavlje 33).

Poglavlja koja bi do kraja godine mogla da se pošalju u Brisel su Poglavlje 9 i 13, koja se odnose na finansijske usluge i ribarstvo, rekla je Miščević, uz objašnjenje da su “trenutno ova dva poglavlja u proceduri i procesu usvajanja u Srbiji, ali je velika šansa da i njih uskoro pošaljemo EU”.

Miščević je predočila i da se Poglavlje 31 o spoljnim poslovima, sasvim pogrešno posmatra isključivo kroz odnose sa Rusijom, odgovarajući na pitanje vezano za najavu šefa diplomatije Ivice Dačića da će Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini u oktobru doći u Beograd na razgovore o Poglavlju 31. Ona je uz to dodala i retoričko pitanje “Koliko ljudi zna da je Srbija jedina koja je potpisala sporazum sa Evropskom odbrambenom agencijom ili da ima najviše svojih vojnika u misijama EU”, kao i da joj se čini da je to “podjednako važno kao i eventualno usklađivanje oko Rusije”.

Odgovarajući na pitanje da li u budućnosti Poglavlje 31 može da postane politički problematično za Srbiju, na način na koji je problematično i Poglavlje 35, ona je izrazila nadu “da niko nema ni ideju, ni želju da napravi još jedno ozbiljno političko poglavlje”.

Upitana da li se akcioni planovi, naročito oni za Poglavlja 23 i 24 potpuno razilaze sa stvarnošću, Miščević tvrdi da “to nije tako” i da se u pogledu rokova za ustavne promene u domenu pravosuđa postoje određena “razmimoilaženja”, jer “smo zadali sebi prekratke rokove”, ali dodaje da je “suština važnija od rokova”, s čim se “slažu i predstavnici civilnog sektora i strukovnih udruženja”.

Na pitanje da li veruje da je Srbija demokratska zemlja, Miščević je konstatovala “da smo u procesu demokratizacije, da smo reformsko društvo” i da o tome detaljno govore izveštaji EU i Evropskog parlamenta, uz isticanje da joj je kao politikologu “teško da odgovori na to pitanje, a posebno da kažem šta je danas u globalnim okolnostima demokratska država, jer se i demokratija menja u odnosu i u skladu sa vremenom.

Povezani članci

Otvaranje novih poglavlja tek u oktobru?

EWB

Predstavljeni napreci i nedostaci Poglavlja 24

EWB

Fon Kramon: Vučićev režim dovodi u opasnost demokratiju

EWB