fbpx
European Western Balkans
Politika

Miščević: Srbija ozbiljno čita rezoluciju Evropskog parlamenta

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević; Foto: FoNet

saBEOGRAD – Ministarstvo za evropske integracije Srbije je saopštilo da Srbija “ozbiljno čita” rezoluciju Evropskog parlamenta (EP), kojom je zatraženo da se pregovori EU sa Srbijom uslove sankcijama protiv Rusije.

“Podsećamo da Rezolucija nije pravno obavezujuća, ali je važno biti svestan stavova parlamentaraca, posebno u odnosu na prioritete EU i njenih članica u ovom momentu”, navodi se u pisanom odgovoru ministarke Tanje Miščević za Radio Slobodna Evropa (RSE). Dodaje se da je dokument EP “rezultat kompromisnih stavova evropskih poslanika sa širokog političkog spektra”.

Za razliku od Miščević, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić veruje da je ova rezolucija još jedan primer ogromnog licemerja koje “ide do krajnjih granica”.

 

Evropski parlament traži od Srbije da se usaglasi sa spoljnom politikom EU

Dačić je naveo da Evropski parlament zamera Srbiji na neusaglašenosti sa spoljnom politikom EU, a ne pominje da Kosovo ne želi da sprovodi Briselski sporazum koji je potpisan pod pokroviteljstvom EU. On je zapitao zar Briselski sporazum i zajednica srpskih opština nisu osnovni element evropske spoljne politike?

Dačić je dodao da se, isto tako, priča o teritorijalnom integritetu Ukrajine, a poziva se na narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije.

On je poručio da bi Evropski parlament pre „deljenja lekcija“ Srbiji o neusaglašenosti sa spoljnom politikom EU trebalo da se usaglasi sa osnovnim principima međunarodnog prava o zaštiti teritorijalnog integriteta svih država na svetu, osim ako ne misli da Srbija nema pravo na međunarodno pravo.

Povezani članci

Junker: Nedovršen posao po pitanju konkretne EU perspektive Zapadnog Balkana

EWB

EP usvojio sporazum Fronteksa sa Srbijom i Crnom Gorom

Tanjug

Izborni cenzus zvanično spušten na 3%

EWB