fbpx
European Western Balkans
Politika

Mišel sa Vučićem: Poseta Srbiji snažan signal saradnje, želimo ubrzanje pristupanja regiona

Šarl Mišel i Aleksandar Vučić u Beogradu; Foto: FoNet

BEOGRAD – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je danas da je došao u Beograd kako bi pokazao punu posvećenost pristupnim pregovorima Srbije Evropskoj uniji, prenosi FoNet. 

„Rat protiv Ukrajine uzdrmao je ceo kontinent i okončao godine mira za koji smo se borili i radili. Posle kovida oporavljamo naše privrede i štitimo jedni druge, a to zahteva nove načine razmišljanja i rada“, rekao je Mišel na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim rečima, sastanak lidera Zapadnog Balkana i 27 lidera u EU 23. juna u Briselu biće prilika da se razgovara o tome na koji način može da se napravi napredak u pregovorima, a da će se inicijativa o Evropskoj političkoj zajednici posvetiti nekim geopolitičkim i spoljno političkim izazovima.

Ideja o “reformi politike proširenja” kako bi se proces ubrzao nije nova niti ima za cilj da se pristupanje Zapadnog Balkana odloži.

„Podržavam da se ubrza proces evropskih integracij, a treba da bude potpuno jasno, bez ikakve dileme, da radimo na procesu širenja Evrope, napredak je potreban i treba da se osete opipljive korist u zemljama kandidatima“, poručio je Mišel.

On je rekao da bi ovaj novi format mogao da pomogne onima koji žele da se pridruže EU.

„Moja poseta šalje snažan signal bliske saradnje srbije i EU i upravo sam posetio Naučno- tehnološki park kao primer kako EU pomaže budućnost Srbije“, rekao i pozdravio odluku Srbije da gradi gasni interkonektor sa Bugarskom, uz napomenu da je EU spremna da uključi zemlje Zapadnog Balkana u izvore snabdevanje energentima.

Vučić: EU partner, ali ima svoja očekivanja od Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Evropskog saveta da je danas bilo reči o svim važnim političkim pitanjima, problemima snadbevanja energentima u Srbiji i da su “dobijene određene garancije i reči koje su važne, da Srbija može da računa na podršku EU”.

“Razgovarali smo i o napadu Rusije na Ukrajinu i Mišel je izneo očekivanje da će se Srbija pridružiti sankcijama prema Rusiji, a ja sam ga upoznao sa našom situacijom i našim političkim stavovima“, kazao je Vučić.

Kako je poručio građanima Srbije, EU ima očekivanja od Srbije jer „besplatnog sira ima samo u mišolovci“.

„Ako mislite da sir dobijate za džabe, on je besplatan samo u mišolovci i mi to znamo, nije nikakva novost za nas. Odavno smo mi priznali da želimo da budemo deo EU, to tražimo i to je naš zahtev, a njihov zahtev je bio i pre davanja statusa kandidata postizanje sporazuma o normalizaciji sa Prištinom“, objasnio je Vučić, dodajući da ne želi da govori kako se čuva teritorijalni integritet.

Predsednik Srbije rekao je da mu je predsednik Evropskog saveta tokom sastanka rekao da Srbija treba da nastavi reforme u oblasti vladavine prava, poboljša situaciju u medijskoj sferi.

On je istakao da je bilo reči o dijalogu sa Prištinom, napominjući da je Srbija spremna za razgovore i nada je Beograda da će se, uz podršku EU, približavati nekom kompromisnom rešenju.

Vučić je najavio i da će sredinom sledećeg meseca, od 10. do 13. juna, nemački kancelar Olaf Šolc posetiti Srbiju.

“Poseta Mišela od velikog je značaja za budućnost Srbije, kazao je Vučić, dodajući da mu je zahvalan jer je uvek spreman da čuje „naše argumente, makar se sa njima ne slagao, i ima dovoljno vremena i pažnje za Zapadni Balkan, kao i želje da region brže napreduje ka EU”, zaključio je Vučić.

Povezani članci

Aleksandra Joksimović: Bitno da u sledećem budžetu EU, bude i region

EWB

Grenel i Đurić počeli razgovore o obnavljanju železnice Beograd-Priština, detalji nepoznati

EWB

Biber: Rizik od (post)korona autoritarnosti u Srbiji

EWB